Најновије

ЛОНДОН КРОЗ "ДЕЈТОН 2" УДАРА НА РС: Појачане активности Британаца - Бањалуку и Додика чекају нова искушења

Иза појачаног интересовања и активности Велике Британије за Западни Балкан, пре свега за Босну и Херцеговину, крије се намера Лондона да се Република Српска ослаби и на крају укине, а Русија истисне из региона.

Лондон (Фото: Pixabay. com)

Овако саговорници "Новости" тумаче то што су Британци у само неколико дана, донели низ потеза који се тичу њиховог снажног дипломатског, али и војног присуства на овим просторима.

Најпре је британски премијер Борис Џонсон за специјалног изасланика Велике Британије за Западни Балкан именовао Стјуарта Пича, човека који је командовао британским ваздухопловством током сукоба у БиХ, и то против српских снага, а затим и током НАТО бомбардовања Србије. Према неким информацијама из дипломатских извора, Пичов главни задатак биће подршка нелегално изабраном високом представнику Кристијану Шмиту у "дисциплиновању" Српске и Милорада Додика.

Само два дана после овог кадровског решења, посланици британског парламента предложили су одржавање мировне конференције о БиХ, такозвани "Дејтон 2". Овај предлог образложили су забринутошћу јер се "Западни Балкан суочава с највећом претњом по своју стабилност и безбедност у последње две деценије, због чега је неопходно што пре деловати како би се заштитио мир, али и промовисале евроатлантске интеграције у овом региону". Као "зачин" овим потезима дошла је и идеја да се у Босну пошаље додатни батаљон британских војника.

Историчар Срђан Граовац, из Центра за друштвену стабилност, каже да нема дилеме да су потези Британаца део ширих планова које политички Запад има у БиХ:

- САД и Велика Британија у Босни желе да реализују своје интересе, да ослабе Српску и истисну Русе. Британија ту има и један посебан неоколонијални сентимент, јер жели да се након изласка из ЕУ наметне као важан играч на светској политичкој сцени. А нас историја учи да се углавном нисмо добро проводили када Британци хоће да узму главну реч. Са њима смо у прошлости најчешће били у колизији и ретки су били случајеви када смо могли да нађемо заједички језик, а то је практично било само када су Русија и Британија биле у савезништву, у Првом и Другом светском рату.

Када је реч о предлогу да се одржи мировна конференција "Дејтон 2", Граовац каже да то само потврђује назнаке да Запад жели да наредна година буде кључна за решавање питања БиХ. Он напомиње да би у случају нових преговора у њих морали да буду укључени и други глобални фактори, пре свих Русија и Кина.

И Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбедности у Бањалуци каже да Британци покушавају да поправе стратешки положај у региону након "брегзита", а који су преузеле Немачка и Русија, и то "преко леђа" Српске и Србије:

- Британцима сметају српске политике које су посебно последњих година несаломиве и имају јасан циљ, а то је јачање српског националног бића, како у Србији тако и у РС. Британцима су Срби главни проблем, јер имају две државе на Балкану. Покушај дестабилизације је у току. Отуд и све гласније поруке из Британије да треба распаковати Дејтонски споразум. То би значило крај Српске - истиче Жупљанин.

Почео Ешдаун

Британци су и до сада правили највише проблема Републици Српској и то углавном преко високих представника.

- Најопаснији високи представник у БиХ по Србе био је Британац Педи Ешдаун. Одмах је кренуо у лов на њих, смењивао их и стављао на црне листе. Паралелно са тим, имао је за циљ да Српској отме што више надлежности - подсећа Жупљанин.

Додик: Нећемо на изборе уз мешање странаца

Уколико странци наставе да се мешају у изборни процес БиХ, Република Српска неће на њима учествовати. Постоје механизми да се такви избори онемогуће. Довољно је да не дамо наше јавне установе на располагање и наше локалне заједнице могу да не формирају општинске изборне комисије - поручио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Он је упозорио на то да "гласање у врећама" представља највећи део политичке корупције.

- И ако се то не реши, размислићемо да не идемо на изборе. Не може бити фер и поштено ако се броје гласови два месеца након завршених избора. Дакле, ако неко жели у иностранству да гласа, а не може да дође у конзулат или амбасаду, нека му се омогући да дође у БиХ и гласа. Ја сам за то да се плате путни трошкови.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА