Најновије

КИНА БЕЗ УСТЕЗАЊА ПРЕД АМЕРИКОМ: САД шаљу веома погрешне и опасне сигнале

Кина је оптужила Сједињене Америчке Државе да шаљу "веома погрешне и опасне сигнале" Тајвану, након што је амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да је одржавање мира и стабилности када је реч о Тајвану од виталног значаја.

Фото: Синхуа

Питање Тајвана било је у фокусу деведесетоминутног "директног и искреног" разговора између америчког и кинеског шефа дипломатије, Ентонија Блинкена и Ванга Јиа, на маргинама заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, рекао је виши амерички званичник новинарима.

- С наше стране, државни секретар је веома јасно рекао, и у складу са нашом давно успостављеном политиком када је реч о Кини, која се није променила, да су одржавање мира и стабилности широм мореуза од апсолутног и виталног значаја - навео је званичник.

С друге стране, кинеско Министарство спољних послова је у саопштењу са састанка навело да Сједињене Државе шаљу "веома погрешне, опасне сигнале" о Тајвану, а што је више активности којима се подстиче независнот Тајвана, то је мање вероватно да ће се доћи до мирног решења.

- Питање Тајвана је унутрашња кинеска ствар, и Аједињене Државе немају право да се мешају у то који ће се метод користити за решавање тога питања - цитирало је министарство речи министра Ванга.

Тензије око Тајвана су порасле након посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси. Од те посете уследиле су кинеске војне вежбе великих размера, а председник САД Џо Бајден обећао је да ће бранити демократску управу Тајвана.

То је најексплицитнија изјава коју је Бајден дао до сада, а која се тиче обећања да ће амерички војници бранити управу Тајвана.

Иако Бела кућа инсистира да се њена политика о Тајвану није мењала, Пекинг тврди да Бајденови коментари шаљу погрешне сгнале онима који желе независност острва. Кинески председник Си Ђинпинг је у јулу у телефонском разговору рекао Бајдену "да ће се опећи они који се играју ватром".

Кина сматра Тајван једном од својих провинција, док се тајванска влада снажно противи суверенитету Кине и тврди да само 23 милиона становника острва може одлучивати о својој будућности.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА