Најновије

Владимир Пребирачевић: Интерес Србије је свеобухватна сарадња са Русијом и евроазијским простором

Под насловом „Одбрамбени и безбедносни аспекти независности Србије“ 14. децембра одржан je други по реду Округли сто Српско-руског братства.

Владимир Пребирачевић (Фото: Јутјуб)

На скупу су говорили генерал др Лука Кастратовић, генерал проф. др Митар Ковач, проф.др Срђан Перишић, др Драган Петровић и мр Владимир Пребирачевић. Заједничка оцена учесника је та да је безбедност Србије нераскидиво везана за сарадњу са Русијом, будући да Америка намерава да „Косово“ и БиХ увуче у НАТО, како би осигурала своје геостратешке интересе на овим просторима. Решење је у политичкој храбрости да се Србија изнутра брани враћањем војног рока и цивилне одбране, а споља прекидањем политике прикривеног уласка у НАТО, што би значило и успостављање реалне неутралности кроз развој сарадње и са ОДКБ на онај ниво сарадње који данас постоји са НАТО.

Ове и друге препоруке и оцене, учесници су дали одговарајући на питања која је на почетку овог скупа, поставио проф. др Срђан Перишић:

Како чувати безбедност и суверенитет Србије у условима ширења НАТО, у условима одбране Косова и Метохије и у условима притисака НАТО на Србе у БиХ и РС?

Како даље изразити војну неутралност Србије и да лу је уопште могуће да Србија буде војно неутрална док је политички опредељена за ЕУ?

Да ли је Србија од НАТО агресије 1999. године до данашњг дана изградила адекватну одбрамбену политику?

Како очувати независност Србије док траје глобални сукоб на релацији Запад-Русија који је почео 2014. године?

Директор Српско-руског центра „Мајак“ Владимир Пребирачевић оценио је да је интерес Србије “свеобухватна сарадња Русијом и евроазијским простором јер она може само да допринесе квалитету живота и безбедности”.

– За безбедност земље као наша је изузетно битно да има обучено становништво, не само за случај војне претње, него за случајеве других ванредних околности које би могле да наступе. Зато морамо вратити служење војног рока како би наша земља имала перспективу у овако сложеном историјском тренутку и окружењу. Требало би да се угледамо на Израел, где и жене и мушкарци служе војску. Иако ће се прича увек пребацити на то да је за тако нешто тешко пронаћи финансије, сматрам да овде није питање да ли треба да се врати, него оно мора да се врати, а паре морају да се нађу – рекао је Пребирачевић.

Он је указао и на то да нема суверенитета у безбедности без суверенитета у осталим областима од виталног националног значаја као што су енергетика, прехрамбена индустрија, образовање и идентитет. Србија мора да врати образовање под своје окриље своје инда уџбенике из нетехничких наука поново морамо да пишемо сами, а не да нам странци пишу српску историју “сваке године тенденциозно изостављајући понешто од изузетног значаја за наш идентитет и историјско сећање”.

Извор: Српско-руско братство

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА