Најновије

Жујовић: Кризни штаб као одбор СНС

Сада је био тренутак за одлуку да се половином децембра крене са школским распустом и смање контакти међу децом, изјавио је ФоНету пулмолог Дејан Жујовић, али је Кризни штаб, који је упоредио са одбором Српске народне странке (СНС), вероватно имао „другу рачуницу“.

Мада никада није ни веровао одлукама чланова Кризног штаба, он је престао да слуша било шта што говоре, пошто су лекари из његовог састава ушли у СНС.

„Једноставно, као да пратите седницу одбора СНС Новог Београда или општинског одбора Врачар“, илустровао је Жујовић, који ту више уопште не види медицину.

Појаву новог омикрон соја вируса корона неки лекари су протумачили као „почетак краја“ вируса или бар његово слабљење, али он мисли да би требало сачекати са доношењем закључака.

Сличне прогнозе су даване и када се појавио делта сој. Тада се говорило да тај сој неће бити толико тежак, али да ће бити вирулентнији, подсетио је Жујовић, указујући да је реалност онда показала другу слику.

„Имамо пуне болнице, маса људи нам је на респиратору у континуитету“, рекао је Жујовић и прецизирао да је током таласа делта соја у Србији недељама било око 260 пацијената на респираторима.

„Не знам шта је изјавио одобор СНС, ја бих сачекао и видео шта ће бити“, додао је он и предвидео да ће омикрон сој „сигурно доћи овде“.

„Ако ико од њих каже ‘мале су шансе’, верујте ми да је он већ овде“, уверен је Жујовић, који грађанима саветује да прате релевантне медицинске веб сајтове и журнале, уместо свакодневна опречна мишљења лекара о вирусу.

„Идите на сајт Светске здравствене организације, америчког Плавог журнала, читајте колико можете и будите у току, немојте тражити одговоре на друштвеним мрежама, на ЈуТјубу, Фејсбуку, нити слушати комшије и докторе из локалне амбуланте, највероватније греше“, поручио је Жујовић.

Поводом нових мера Кризног штаба да држављани појединих афричких земаља буду у двонедељном карантину по уласку у Србију, он је истакао да је то пракса многих земаља у Европи.

По његовом мишљењу, „тако се брани једна земља, то можемо и ми овде да спроведемо на наш начин, али ако бисмо се строго придржавали правила карантина“.

Подсећајући на ситуацију током лета када су држављани Индије шетали улицама Београда, Новог Сада, Сремских Карловаца и Златибора, Жујовић је оценио да су то време искористили за провод у Србији, уместо да буду у двонедељном карантину како би могли да наставе пут Европе.

Реагујући на наводе да би држављани Србије, који привремено живе и раде у иностранству, могли бити потенцијална „претња“ када због празника дођу у Србију, он је узвратио да то уопште нема смисла.
Особа која је то изјављивала и спомињала има потребу да прави непријатеље од тих наших грађана, пошто је потрошила све друге непријатеље“, оценио је Жујовић.

Како је нагласио, ти грађани имају иста права као и они који живе у Србији, па тако и пуно право да дођу кући.

„То што поменути одобор најјаче странке у Србији нема капацитет и знање да организује евентуални карантин тим људима и контролу карантина, јер је то за њих очигедно превише компликовано, то је неки други проблем“, рекао је Жујовић, али тако не сме да се опходи према држављанима Србије.

Извор:Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА