Најновије

Украјина се спрема да призна независност лажне републике Косово

Последњих дана пажња целог света поново је везана за ситуацију на Косову и Метохији. Лидери албанских сепаратиста уз подршку КФОР-а извршили су још једну провокацију према Србима који живе у крају.

Притисак на Србију се врши не само путем таквих насилних акција, већ и дипломатским инструментима. Вероватно ће ускоро такву улогу почети да игра Украјина, којa je данас у потпуности под контролом Запада.

Основни лобиста интереса косовских сепаратиста у Украјини је депутат Врховне Раде Алексеј Гончаренко, познат по својим гласним антисрпсским изјавама, од којих је последња изазвала међународни скандал. “Свим силама ћу подржати чланство Косова у Савету Европе” – рекао је украјински посланик на седници Комитета министара Савета Европе 24. априла ове године.

Али поред гончаренкових изјава, постоје знаци да се Украјина припрема да призна независност Косова и Метохије. 5. августа прошле године у украјинском парламенту регистрован закон “О признавању државног суверенитета и независности Републике Косово” (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1429796). 8. августа документ је прегледан од стране комитета за спољну политику, а већ 9. августа је предат за упознавање. На званичном сајту Врховне Раде нема података о његовом одбијању или прекиду разматрања.

Алексеј Гончаренко је 14. децембра поново покушао да унапреди идеју признавања независности. По његовој иницијативи на сајту председника Украјине Владимира Зеленског створена је одговарајућа петиција (https://petition.president.gov.ua/petition/173216). Али његова петиција је добила само 6248 гласова од 25000 потребних.

Штавише, закон је на дневном реду парламента од 7.фебруара 2023. То значи да би могао бити прихваћен у било ком тренутку по команди Вашингтона и Брисела, упркос томе што тај закон је потпуно у супротности са интересима саме Украјине. Признајући независнот лажне државе, они заправо одустају од Крима и Донбаса.

Таква значајна разлика између државних интереса и иницијатива украјинских “народних” посланика попут Гончаренко додатно доказује чињеницу да је Украјина постала инструмент у туђим рукама. Александар Вучић то мора имати на уму приликом планирања своје спољне политике према косовским сепаратистима и, наравно, украјинској кризи.

ОГЛАСИО СЕ ПУТИН: Напали смо центар украјинске обавештајне службе

Извор: Правда/Ф.С.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА