Најновије

Џефри Сакс: Америка више не управља светом

Да су за рат у Украјини одговорне Сједињене Америчке Државе које су изневериле обећање дато совјетском лидеру Михаилу Горбачову о томе да се НАТО неће ширити на исток, подсетио је утицајни амерички економиста и професор на Универзитету Колумбија Џефри Сакс.

"Тај рат сеже 33 године уназад када је Михаил Горбачов најавио САД и Немачкој да ће укинути Варшавски савез с тим да Запад не попуни празнину проширењем НАТО-а. САД су изневериле обећање Горбачову, дато тим поводом, јер америчку спољну политику већ дуже од три деценије воде неоконзервативци у обе странке", изјавио је Сакс у интервјуу "Политици" и додао да је рат у Украјини почео пре више од осам година, као и то да је Америка одиграла кључну улогу 2014. у свргавању  украјинског председника Виктора Јануковича који је био за неутралност.

Бивши саветник тројице генералних секретара УН (Кофија Анана, Бн Ки Муна и Антонија Гутереша) сматра и да излазак из ове кризе "подразумева да САД промене своју спољну политику, као и да око 150 земаља које нису НАТО државе и нису савезници САД, не рачунајући Русију, дигну глас у Генералној скупштини УН и затраже моментални прекид ватре и почетак мировних преговора".

По његовој процени мировна улога великих неутралних држава могла би бити одлучујућа, а већина њих су чланице БРИКС-а.

"БРИКС одражава фундаментални феномен, а то је да је доба западне доминације светом завршено", тврди Сакс истичући да унутар ове асоцијације живи око 36 одсто светске популације, као и да она представља већи део глобалне производње од Г7, те има већу куповну моћ становништва.

"У неким деловима америчког политичких ресора тога још нису свесни. САД су изузетно забринуте због тога и верујем да су многи сукоби одраз те ситуације", додао је економиста, али и констатовао да је окончан једнополарни свет.

"САД данас више не управљају светом, а ни Кина не може да управља, ниједна држава више не може да управља светом. Реалност је да имамо мултиполарни свет, али немамо политичко признање за то, нити имамо ставове који могу да подрже сигуран мултиполарни свет", изјавио је Сакс.

Ипак, у вези с ратом у Украјини Сакс каже да је амерички утицај велики, док тврда линија коју заступају Сједињене Државе отвара простор за смртоносну ескалацију рата у Украјини.

"Европска унија је изгубила уметност дипломатије. Европске дипломате су највећи ратни хушкачи, почев с немачком шефицом дипломатије и даље с бриселским кругом (…) Ово је очигледно под утицајем САД", које Сакс оптужује и за саботажу гасовода Северни ток.

Америчка политика у вези са украјинским сукобом, али и шире, по његовом мишљењу, ради по принципу притиска, што је посебно видљиво на примеру мањих неутралних држава попут Србије.

"Србија јесте мања неутрална земља када је реч о украјинском сукобу. 'Увртање руку' и притисак САД јесу интензивни и биће такви (…) Волео бих када би Индија, Бразил и друге земље којима се не могу тек тако 'увртати руке' покренули акцију да сместа почну мировни преговори. И ту долази до изражаја значај групације Г20 за процес који називамо променом структуре света."

Џефри Сакс је прокоментарисао и почетак настанка новог монетарног система, односно тежње бројних држава, пре свега чланица БРИКС-а, да се "ослободе" долара.

"Ваш новац није сигуран у доларима уколико водите другачију спољну политику од Америке, као што се десило Венецуели, Русији, Ирану, Северној Кореји, Авганистану. Америка просто каже: ваш новац је сада наш. Дакле, мало је ризично држати новац у доларима ако нисте део алијансе са САД", закључио је амерички економиста у интервјуу "Политици".

УКРАЈИНЦИ САКРИЛИ ВОЗИЛА И ТЕХНИКУ ИЗА ЦРКВЕ: Руски Искандер их све растурио, а светиња остала нетакнута! (ВИДЕО)

Извор: rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА