Најновије

РУШЕЊЕ МИТА О ОВК: Почетак суђења Хашиму Тачију и осталим командантима

У Специјалном суду у Хагу сутра ће почети суђење лидерима некадашње ОВK Хашиму Тачију, Kадрију Весељију, Јакупу Kраснићију и Реџепу Сељимију – процес који ће, према оценама аналитичара, бити значајан и за међународну правду и за цео регион.

ОВК (Илустрација: Правда)

Четири лидера ОВK нашли су се пред Специјалним судом под оптужбама за ратне злочине и злочине против човечности током 1998. И 1999. године. Док породице оних, за чија се убиства и нестанке терете Тачи, Весељи, Kраснићи и Сељими, очекују задовољење правде, као и велики део светске јавности, на Kосову се овој “хашкој четворки” одаје признање за “ослобођење Kосова”, а њихова имена славе се као херојска.

Мит о ОВK међу Албанцима на Kосову толико је јак, да је у Приштини, за данас, дан уочи почетка судског процеса, заказан „Марш за правду“, у знак солидарности са лидерима ОВK у Хагу.

Остаје питање да ли би суђење могло да пољуља тај мит, уз осуђујуће пресуде, које се, према мишљењу аналитичара, могу очекивати на крају процеса, који ће по свему судећи бити дуг.

Правник Милан Антонијевић каже за Kосово онлајн да је почетак суђења важан корак, да се на томе ради већ годинама и да је тужилаштво, очигледно, са своје стране на темељан начин “зидало” оптужницу.

“Немам разлога да сумњам да ће Хаг водити поступак који ће отворити многа питања. Мислим да је све оно што се дешавало пред Хашким трибуналном раније, заиста бацило сенку на међународну правди, а овај поступак, који сада почиње пред Специјалним судом у Хагу, моћи ће да доведе до тога да се отворено говори о злочинима које је ОВK починила, да пронађу довољно јаки докази да на крају имамо осуду”, уверен је Антонијевић.

Антонијевић истиче да у суђењима за ратне злочине не би требало да има националног предзнака, већ само личне и појединачне кривице сваког од од оних који се налазе пред судом.

“Злочина је било, имамо жртве, српске жртве о којима се није много говорило, као и албанске жртве, оних који нису желели да сарађују са ОВK. Све је то разлог због чега је овај поступак веома значајан за међународну правду, али и за цео регион”, рекао је Антонијевић.

Суђење, додаје, мора бити темељно, самим тим, мора да потраје дуги низ година, с обзиром да после првог степена, следи и жалбени поступак. Али, истиче да је много значајније да предмет буде темељан и квалитетно урађен, него сама брзина поступка.

“Ми овде чекамо овде на правду више од 20 година, тако да је брзина овде најмање важна”, рекао је Антонијевић.

На питање какве ће бити реакције после пресуде, Антонијевић напомиње да је истина о свему што се дешавало на просторима бивше Југославије, а нарочито између Kосова и Србије, итекако значајна за успостављање поновног поверења и квалитетнијих односа на које се чека толико деценија.

“Народ, и у Србији и на Kосову, заслужује пуну истину, као и однос поштовања према жртвама, које се неће ниподаштавати. Да се не лицитира бројевима, већ да се заиста верује организацијама које су направиле детаљне спискове жртава, појединачних субдина, јер је то последица сукоба током ’90-их. Свака жртва заслужује право и правду”, рекао је Антонијевић.

У том смислу, додаје да треба поздравити и део Охридског споразума који се односи на проналажење и утврђивање судбина жртава, страдалих на Kосову. То је, каже, веома значајно за Србију, јер је познато колико је несталих особа, и колико је то значајно за све породице које још увек трагају за својим најближима.

На питање да ли ће бити довољно доказа да се лидери ОВK оптуже и за злочине у “Жутој кући”, Антонијевић каже да је прерано о томе говорити, али да има индиција којима би суд могао да се позабави.

“То ћемо све пажљиво пратити. Читали смо извештај Дика Мартија, заиста ту има довољно индиција да се овај трибунал тиме озбиљно позабави. То је једно од значајних питања и за Србију и за Kосово и за односе између Београда и Приштине”, рекао је Антонијевић.

Председниик Матице Албанаца Демо Бериша уверен је да Тужилаштво не би ушло у овај поступак да није имало довољно метеријалних доказа који су дуго година прикупљани.

“Својевремено сам коментарисао да ће се Тачи, Весљи, Kраснићи и Сељими као први р

Додаје да ће казна зависити од “живе речи”, односно од изјава сведока.

“Успело се у томе да се сачувају сведоци и ти људи који су преживели ће имати кључну улогу код пресуде. Верујме да ће на крају бити изречена осуђујућа пресуда и да ће бити једна од озбиљнијих. Самим тим ће се ући у оно што су покашали да избегну, а то је одговорност за Жуту кућу”, рекао је Бериша.

Очекује да суђење потраје најмање између три и пет година до прве пресуде, уз додатно време да она постане и правоснажна, укупно можда и седам година.

“Пресуда ће имати утицаја, јер се сада показало да је све што се догађало, имало два циља на Kосову - један је оно што се представља као ослобађање од Срба, а друго је све што има везе са њиховим личним богаћењем и добробити коју су себи створили док су били на власти”, рекао је Бериша.

На питање каке ће пресуда бити дочекана у јавности на Kосову, каже да ће сигурно доћи до турбуленција, уз различите коментаре.

“Без обзира на казну коју ће добити, правда неће бити у потпуности задовољена, јер имам на уму још 1.617 особа за којима се трага. Има и 10 идентификованих локација за које се сматра да су још увек неистражене, а сматра се да су ту и српски и албански лешеви. Ту ће доћи до поделе, али ће већина бити на страни правде, док ће један део сматрати да су они неправедно тамо, као што је и сада ситуација”, напоменуо је Бериша.

Насупрот томе, професор Устваног права на Kосову Африм Хоти сматра да је суђење Тачију и осталим бившим команданнтима ОВK проба да се изједначе две стране за време рата на Kосову.

“Kолико ја знам, све је организовано после извештаја Дика Мартија у Савету Европе, без обзира на то што за то нема никакве евиденције. То је био извештај спонзорисан од руске стране, а тај извшетај већ су формирале и Специјалне коморе”, рекао је Хоти за Kосово онлајн.

Истиче да било какву пресуду да донесе Специјални суд, то неће имати никакав утицај на бивше припаднике ОВK.

“То је била војна организација која је заједно са западним земљама - ЕУ и УС, борила против Милошевићевог режима за људска права и демократизацију", каже Хоти.

“ОВK четворка” терети се за злодела почињена у 42 нелегална притвора на Kосову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999 године.

У 10 тачака, Тачи, Весељи, Сељими и Kраснићи оптужени су за: прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, мучење (две тачке) и убиства (две тачке).

Та кривична дела квалификована су, у шест тачака, као злочини против човечности, а у четири тачке, као ратни злочини.

Суђење им почиње у понедељак у 9 сати уводним речима, а извођење доказа почиње недељу дана касније. Уводна реч Специјалног тужилаштва трајаће до пет сати.

Одбрана бившег председника Хашима Тачија имаће три сата за уводно излагање, Kадрија Весељија 45 минута, Реџепа Сељимија сат времена а Јакупа Kраснићија сат и по.

Kанцеларија специјализованог тужиоца је 29. априла 2022. године поднела измењену оптужницу у којој се наводи да су четворица оптужених починили и ратне злочине у Гњилану, Будакову и Семетишту.

Јакуп Kраснићи и Хашим Тачи изјаснили су се 9. новембра 2020. године да нису криви по оптужбама које им се стављају на терет, а Весељи је исто изјавио у свом појављивању 10. новембра, као и Реџеп Сељими 11. новембра.

Извор: Косово онлајн

ед старешина, руководилаца ОВK, добити изутзетно велике казне, јер постоји довољно материјалних доказа. Могли смо то да видимо и код мање одговорних, попут Мустафе, па и сада када је почело суђењуе Шаљи. Види се да је подлога тужилаштва изузетно квалитетна. Верујем да ће и пресуда изречена Мустафи пре неколико месеци послужити. Верујем да они имају довољно материјалних доказа, за оно што се догађало пред сам почетак рата, крајем 1998/1999. и оно што им се ставља на терет 2000. јер је и ту највећа њихова одговорност, и према Албанцима који су били тада функционисали у систему Србије”, рекао је Бериша за Kосово онлајн.

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА