Најновије

АЕРОДРОМ ''НИКОЛА ТЕСЛА'' ОД ДАНАС НИЈЕ СРПСКИ: Французи преузимају контролу

Француска компанија "Венси" преузима управљање Аеродромом "Никола Тесла". Грчка грађевинска фирма "Терна" потписала је уговор са компанијом "Венси ерпортс" о доградњи и реконструкцији београдског аеродрома. Буџет предвиђен за радове износи 262 милиона евра. Радови на путничким терминалима подразумевају изградњу нових објеката укупне површине 42.000 квадратних метара, као и обнову постојећих.

Аеродром Београд (Фото: Јутјуб)

Концесија Аеродорма "Никола Тесла" дата је француском "Венсију" на 25 година. Укупна добит за државу је око милијарду и по евра, од чега је преко 700 милиона инвестиција у нове капацитете аеродрома. Прошле године укупно је наш аеродром опслужио 5,6 милиона путника, а претпоставља се да ће новим инвестицијама тај капацитет бити дигнут на скоро десет милиона путника.

Уговор који је објавила грчка "Терна" показује да ће највећа улагања бити у аеродромску писту, где ће се поред постојеће од 3.400 метара градити још једна писта од 3,5 километара, нове рулнице и преко 50.000 квадрата за пријем и отпрему авиона.

"Ви знате да је 22. децембра компанија 'Венси' почела са управљањем, а Аеродрому 'Никола Тесла' извршена је уплата од 501 милион евра, тај новац на рачуну предузећа Аеродром 'Никола Тесла' а. д. Београд. То је компанија која ће наставити у административном смислу рад", каже Зоран Илић, помоћник министра за саобраћај.

У ресорном министарству кажу да је наша концесија много боља од оних у окружењу.

Зоран Илић каже да је Словенија продала свој аеродром трајно попут комада робе или неке опреме, а Хрватска је дала на преко 30 година аеродром у Загребу – свој главни аеродром, само зарад тога да неко направи путнички терминал од пет милиона путника.

"За разлику од њих, Србија је добром припремом, добрим радом стручних служби и изузетно добром промоцијом успела да кроз један регуларан међународни тендер, практично добије изванредне услове од стране будућег концесионара", каже Илић.

У плану је такође изградња нових паркиралишта са 2.400 паркинг места, затим изградња тротоара, као и објеката за одласке и доласке, изградња додатног пута за кретање возила дужине 3.500 метара, система за одвод кишнице, набавка статичке сигнализације, осветљења и ЧТВ система.

Како су се ДС и СПС помирили уз учешће Мила Ђукановића, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

езбедносна правила на београдском аеродрому

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА