Најновије

24 МИНУТА НУКЛЕАРНЕ АГОНИЈЕ: Норвешко-америчка балистичка ракета је полетела, Јељцин активирао шифре за нуклеарни удар

Рана зора прохладног зимског 25. јануара 1995. године, са северозападне обале једног малог норвешког острва узлетела је норвешко-америчка ракета ” Black -12″ за истраживање поларне светлости. Лансирање истраживачке ракете је протекло без проблема, али нико није ни слутио да ће се тог дана свет наћи на ивици нуклеарног рата, иако је прошло четири године од распада Совјетског Савеза и шест од окончања Хладног рата.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Истраживачи нису ни слутили шта се дешава. Наиме, ракете је лансирана баш у зони коју су требале да користе америчке балистичке ракете да нападну некадашњи Совјетски Савез.

Радар намењен за детекцију и праћење циљева Дон 2Н који је детектовао и пратио балистичке циљеве на удаљености од 1.500-3.500 км, алармирао је Специјалну команду руских стратешких снага, која се налази у подземном комплексу североистично од Москве, да је примећено лансирање балистичке ракете код обала Норвешке и да је ракета достигла висину од 1.450 километара.

Оно што је осматрачки радар уочио било је, да је лансирана ракета имала идентичан радарски одраз као балистичка ракета Трајдент И Ц-4 које су се испаљивале са америчке стратешке нукеларне подморнице класе Охајо, које су често биле виђене да патролирају у водама око Норвешке.

Због лансирања балистичке ракете за коју су мислили да је Трајдент, у руској електронској командној и контролној мрежи ” Казбек” проглашен је највећи степен узбуне.

Дежурни је проследио депешу о лансирању балистичке ракете која је била слична ракети Трајдент за коју се предпостављало да вероватно има за циљ да се првим погодком неутрализира руски командни и комуникациони систем, што би била увертира за масовни амерички нуклеарни напад на Русију.

Уследила је хитна узбуна, а о ракети која прети, информисани су сместа председник Русије Борис Јељцин, министар одбране генерал Павел Грачов и начелник руског генералштаба Михаил Колесњиков.

Јељцин је одмах телефоном по пријему информације одобрио руским стратешким снагама да се припреме за фазу непосредно пред узвратни удар и да ракете буду у фази припреме за лансирање.

Међутим, како правила налажу, да не би било кобне исхитрене одлуке, руски генерали су још једном тражили проверу путање лета, лансиране ракете. Уследило је изненађење које је донело олакшање.

Наиме, информација која је стигла и до председника садржала је податак да сумњива ракета која је имала одраз балистичке ракете лансиране са подморнице класе Охајо, кренула у свемир под правим углом, што није карактеристика за балистичке ракете класе Трајдент што није путања за удар на Русију. После још једне провере 24 минута од момента кризе уследило је поништење за одговор на напад и све се вратило у нормалу.

Уследило је сместа наређење да се провери како је дошло до ове кризе која је умало свет довела на ивицу нуклеарног рата.

Кључ целе приче није пронађен у војсци, него у дипломатији. Наиме сасвим случајно у Министарству спољних послова пронађена је норвешка нота која је датирала на 21. децембар 1994. године у којој је стајало да Норвешка обавештава Русију да ће 25. јануара 1995. године бити извршено лансирање истраживачке ракете. До тог дана Норвешка је лансирала у свемир 607 научних ракета, али је нота о лансирању ракете ” Black -12″  остала из непознатих разлога у фиоци једног од службеника министарства, који је заборавио на њу и да је проследи министарству одбране Руске федерације.

Тај 25. јануар у историји ће остати ће после 1962. године и кубанске кризе, најопаснији тренутак атомског доба, јер су руски генерали по први пут од тог периода била у највишем степену приправности, а да није било ни на видику политичких или безбедносних тензија између Русије и САД.

Оно што је спасло свет у овом случају је била вишеструка контрола и цео низ провера који су спречили сваку исхитрену одлуку. Иначе то је био и једини случај када је Борис Јељицин током своје владавине активирао шифре за нуклеарни удар.

Како је Путин лишио САД главног адута против Русије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА