Најновије

ВОЈНА САРАДЊА ЏИНОВА: Индија и Русија потписале низ споразума у области одбране

Индија је потписала са Русијом низ споразума, уговора и протокола у вези са малокалибарским оружјем и војном сарадњом, саопштио је индијски министар одбране Раџнат Синг.

Војне вежбе Русије и Индије (Фото: Јутјуб)

„Драго ми је што је потписан низ споразума/уговора/протокола који се тичу малокалибарског оружја и војне сарадње“, написао је Синг на Твитеру након састанка са руским министром одбране Сергејем Шојгуом.

Индијски министар је преговоре назвао продуктивним.

„Одржао сам продуктивне, плодотворне и садржајне билатералне разговоре о сарадњи у области одбране са министром одбране Русије генералом Сергејем Шојгуом у Њу Делхију данас“, написао је Синг.

Он је истакао да Индија цени своје посебно и привилеговано стратешко партнерство са Русијом.

Синг је додао да се Индија нада да ће Русија остати њен важан стратешки партнер.

„Имамо ширу војно-техничку сарадњу, напредна истраживања, развој и заједничку производњу одбрамбене опреме, што води ка независности Индије“, прецизирао је индијски министар одбране.

Он је напоменуо да се Индија залаже за проширење сарадње у Централној Азији и региону Индијског океана.

„Индија је продужетак огромне евроазијске копнене масе и истовремено заузима централно место у огромном региону Индијског океана. Оптимистични смо у погледу сарадње са Русијом у свим областима“, закључио је Синг.

Са своје стране, руски министар Сергеј Шојгу изјавио је да сарадња Русије и Индије сваке године долази на нови квалитативни ниво.

„О великом степену поверења између наших земаља сведочи интензитет и дубина војно-техничке сарадње која сваке године достиже нови квалитативни ниво“, рекао је Шојгу.

Осим билатералног састанка, шефови министарстава одбране две земље учествоваће на састанку „2+2” заједно са министрима спољних послова Русије и Индије, Сергејем Лавровом и Субраманјамом Џаишанкаром. Министри ће разговарати о кључним регионалним темама, укључујући ситуацију у Азијско-пацифичком региону и Централној Азији, решавању питања у Авганистану и Сирији, као и сарадњу на платформи Шангајске организације за сарадњу и у формату Русија-Индија-Кина. Посебна пажња биће посвећена питањима стратешке стабилности.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА