Најновије

РУСИЈА ПОРУЧУЈЕ ЕВРОПИ: Можемо да извозимо више гаса – али постоји један услов

Русија може да испоручује више гаса Европи, јер има довољно ресурса, али су потребни дугорочни уговори, изјавио је потпредседник Владе Русије Александар Новак, одговарајући на оптужбе на рачун Русије због погоршања ситуације на енергетском тржишту.

- Можемо да испоручујемо више, имамо огромне ресурсе, али свака производња је инвестициони пројекат за који је потребно време да се исплати и привуче инвестиције. Стога мора постојати јасна политика продаје. Зато смо увек инсистирали на томе да дугорочни уговори пре свега буду систем енергетске безбедности потрошача који користе такве енергенте - рекао је Новак за телевизију „Русија 1“.

Новак сматра да је енергетску кризу изазвала „кратковида политика ЕУ и Европске комисије која је последњих година усмерена на циљано одустајање од дугорочних уговора како би се смањила зависност од Русије“.

- Погрешно планирање, кратковида енергетска политика – то је главобоља европских политичара коју покушавају да пребаце на друге - констатовао је Новак.

Он је поновио да је Русија прошле године испоштовала све своје дугорочне уговоре за испоруку гаса.

- Штавише, много више смо испоручили Немачкој, Турској и другим земљама које су бирале своје количине - прецизирао је он.

Раније је шеф Међународне агенције за енергетику Фатих Бирољ окривио Русију за дефицит гаса у европским складиштима и рекао да би Русија могла да повећа испоруке најмање за трећину, односно за три милијарде кубних метара месечно, пренео је „Блумберг“.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА