Најновије

ЕКСПЕРТ СЗО: Мајмунске богиње се вероватно рашириле полним контактом на две журке

Саветник Светске здравствене организације Дејвид Хејман изјавио је данас да је незабележена појава мајмунских богиња у развијеним земљама "случајан догађај", који се може објаснити сексуалним контактом на две недавне журке у Европи.

Фото: Јутјуб

Хејман, који је раније водио одељење СЗО за хитне ситуације, рекао је да се, према за сада главној теорији, ширење мајмунских богиња у развијеним земљама може објаснити полним односом између мушкараца на две рејв журке, у Шпанији и Белгији.

"Знамо да се мајмунске богиње могу ширити блиским контактом са неким ко је заражен, и изгледа да је сексуални контакт сада појачао пренос", рекао је Хејман.

Он наводи да је могуће да се појава мајмунских богиња прати до прве инфекције.

"Врло је могуће да се неко заразио и добио лезије на рукама, гениталијама или другде, па онда пренео на друге путем блиског физичког или полног контакта. А ту су и међународни догађаји на којима се зараза раширила у свет, у САД и друге европске земље", рекао је Хејман.

Он је навео да је мало вероватно да ће настати велика зараза и да се мајмунске богиње не шире тако као нови корона вирус.

"Ово није ковид. Болест треба да успоримо, али се она не шири путем ваздуха, а имамо и вакцине да се заштитимо од ње", навео је Хејман.

СЗО је до данас забележила више од 90 случајева заразе мајмунским богињама у десетак земаља, попут Велике Британије, Шпаније, Израела, Француске, Швајцарске, САД и Аустралије.

Сви случајеви заразе за сада су благи и нема смртних исхода. Већина оболелих од мајмунских богиња опорави се током неколико недеља, без потребе за пријемом у болницу.

Мајмунске богиње раније се нису шириле ван Африке у великој мери. Болест је ендемска код животиња на том континенту.

На шта је упозорио Клаус Шваб на отварању Светског Економског Форума прочитајте ОВДЕ.

Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА