Најновије

ОГЛАСИЛА СЕ АМБАСАДА УКРАЈИНЕ У СРБИЈИ ПОВОДОМ КЛИЧКОВЕ ИЗЈАВЕ: Има ли он овлашћење за то?

Амбасада Украјине у Србији, саопштила је, поводом изјаве градоначелника Кијева Виталија Кличка за „Le Canton 27” да он има право на слободно изражавање својих ставова, али да, као лидер опозиционе странке, нема овлашћења да износи став Украјине који се тиче спољне политике.

Кијев (Фото: Амбасада Украјине у Сарајеву)

Амбасада наводи да не може да потврди или демантује чињеницу разговора или његов садржај и истиче да је добро познат принципијелни став Украјине о њеном односу према територијалном интегритету и суверенитету Србије, преноси Танјуг.

Реаговања на изјаву Кличка амбасада оцењује као антиукрајинску кампању појединих политичара и медија, који, како се тврди, „последњих година једним од главних приоритета свог рада сматрају подршку руској агресији на Украјину”.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко оценио је у интервјуу за швајцарски портал на албанском језику „ Le Canton 27” да ће, „након што су Албанци ослобођени од Србије, Украјинци бити ослобођени од Русије”.

Кличко, који је боравио на Светском економском форуму у Давосу, наводи да се „Украјинци боре против руског режима који покушава да окупира њихову земљу као што су се Албанци некада борили против српског окупатора”.

Он је захвалио Албанцима и тзв Косову на подршци како у војном аспекту, тако и на хуманитарној помоћи, наводи портал.

„Веома ми је драго што сам први пут срео једног албанског новинара, што је добра прилика да пренесем поруку вама, албанском народу на Балкану. Чули смо и читали да сте и ви Албанци, као и ми Украјинци, људи мира, слободољубиви, али и борци. Данас се боримо против руског режима који покушава да окупира Украјину, као ви који сте некада били окупирани од Србије”, рекао је Кличко.

На ово је реаговала Странка слободе и правде и најоштрије осудила изјаву градоначелника Кијева Виталија Кличка и називање Срба окупаторима Косова и Метохије.

Странка слободе и правде уз осуду такве изјаве сматра да градоначелник Кијева прекраја историјске и политичке чињенице о Косову и Метохији и српском народу.

„Није Србија могла да нападне ни окупира саму себе, већ је била нападнута од НАТО пакта без одлуке Савета безбедности УН. Тај преседан данас користи Русија када напада Украјину. На то што су многе земље признале независност Косова се позива руски врх када говори о праву делова територија Украјине да се одвоје и припоје Русији. Грађани Србије су били жртве, а не агресори и живели су месецима под бомбама као што данас живе грађани Украјине. Огроман број Срба је напустио Косово и Метохију, баш као што су милиони напустили Украјину”, наводи ССП.

Примећују да градоначелнику Кијева ништа од тих чињеница није познато док даје изјаве и шета се по Давосу док грађани његове земље гину.

„Као што му није познат ни званичан став његове државе Украјине, која је међу првима осудила бомбардовање Србије и која ни данас није признала Косово као независну државу”, закључује ССП.

Више о овом инциденту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА