Најновије

КИНЕСКИ ПУКОВНИК: ”Сада смо најближе нуклеарном рату у историји“

Запад мора да послуша упозорења Русије да би избегао катастрофу. Овакве оцене је изнео пензионисани пуковник кинеске војске Џоу Бо.

Фото: pixabay.com

Москва је последњих година упозоравала Запад на последице могуће ескалације односа Русије и НАТО-а.

Према оценама које је изнео Џоу Бо, западне земље су дужне да послушају речи Руске Федерације како би спречиле потенцијалну нуклеарну катастрофу. Ово преноси South China Morning Post.

„Русија стално наговештава ескалацију и могућу употребу нуклеарног оружја. Можда је то блеф како мисле на Западу, али шта ако није? пита кинески аналитичар.

Џоу Бо је навео да се у светлу садашњег ниског нивоа односа Русије и Сједињених Држава наслућују аналогије са карипском кризом.

Иако је 60-их година прошлог века амерички председник Џон Кенеди имао храбрости да се са совјетским лидером Никитом Хрушчовом договори о уклањању совјетских пројектила са Кубе у замену за обећање САД да неће вршити инвазију на ово острво, данас је све више изгледа за директан рат САД и Русије.

Актуелни шеф Беле куће Џо Бајден се превише провокативно понаша према Русији.

„Сада смо ближе нуклеарном рату него током Хладног рата“, рекао је пензионисани пуковник Џоу Бо.

Проблем је што није баш јасно како смањити тензије између Русије и Сједињених Држава.

Кинески експерт је навео да би као први корак НАТО могао једнострано да се обавеже да ни под којим околностима неће први употребити нуклеарно оружје против Руске Федерације. Био би то гест добре воље са којим би се почели преговори.

У другом кораку, НАТО би могао да се обавеже да ће зауставити свако даље ширење у замену за обећање Русије да неће бити прва која ће употребити нуклеарно оружје.

„Савез, који би могао да порасте на 32 чланице ако се придруже Финска и Шведска, већ је гигант.

Сви војни савези су као пијавице које живе од „претњи“. Међутим, ако НАТО мора да се шири због претње једне земље, то више говори о његовој неспособности него о његовој снази“, додао је аналитичар за кинеско издање.

Трећи корак су преговори о новим безбедносним механизмима у Европи. Стране треба да закључе нове споразуме који ограничавају распоређивање конвенционалног и нуклеарног наоружања.

Џоу Бо је уверен да ће ова три корака спасити свет од глобалне нуклеарне катастрофе.

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба саопштио је јуче након телефонског разговора са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном да у Украјину стиже још тешког наоружања. Више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: Вебтрибун

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА