Најновије

САРАЈЛИЈЕ СЕ СВЕ ВИШЕ НАОРУЖАВАЈУ: Да ли је рат неизбежан?

Наоружавање је очито посебан тренд који је резултат атмосфере коју је створила сарајевска политика, оличена у изјавама како је рат неизбежан, каже Џевад Галијашевић.

Пиштољ (Фото: Pixabay)

Жеља грађана Кантона Сарајево да на легалан начин поседују ватрено оружје све је израженија у последње време. То потврђују и подаци из кантоналног Министарства унутрашњих послова (МУП), према којима је, како саопштавају федерални медији, готово утростручен број захтева за добијање дозволе за набавку и ношење оружја. Интерес је, наводе, драстично повећан након почетка сукоба у Украјини.

У првих пет месеци ове године издато је чак 888 одобрења за набавку оружја, које грађане у просеку кошта око 200 евра, и 826 оружаних листова, што је, у оба случаја, више од половине укупно издатих одобрења и оружаних листова током целе прошле године. Сарајевски „Аваз” преноси да је рекорд у том смислу остварен у марту (издато је 208 одобрења и 221 оружани лист) и прогнозира да ће „оружани лист до краја ове године добити укупно око 2.000 Сарајлија”.

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић примећује да се у сарајевском, као и у тузланском кантону, не наоружавају само грађани него и полицијске структуре. Наручују се, каже, „огромне количине оружја и муниције”, тако да у овом тренутку, оцењује он, само та два кантона у Федерацији БиХ имају више оружја него цела Република Српска.

„Наоружавање је очито један посебан тренд у Сарајеву, који је својевремено, током посете наменској индустрији у ФБиХ, најавио председник СДА Бакир Изетбеговић. Тај тренд захватио је сада и грађане. Они подсвесно улазе у ту причу коју је, рекао бих, као жртва атмосфере, створила сарајевска политика, оличена у изјавама како је рат неизбежан, да се рат припрема и да се треба наоружати. Дакле, ја бих то повезао са општим трендовима у Федерацији, с том ратнохушкачком реториком која се шири из Сарајева, али и с повећањем производње разних врста оружја и муниције у фабрикама наменске индустрије у том ентитету које се, преко појединих америчких фирми, упућује у Украјину”, рекао је Галијашевић за „Политику”.

Он, истовремено, скреће пажњу и на постојање значајне разлике између РС и ФБиХ кад је у питању процедура за одобравање личног наоружања, у чему је, према његовим речима, РС строжа и одмеренија.

„Они који у РС добију дозволу за поседовање оружја морају то оружје да држе на заштићеном месту и не могу да га носе са собом, изузетак су запослени у безбедносним структурама. У ФБиХ је сасвим друга ситуација. Конкретно у Сарајеву, као и у свим другим кантонима, издаје се аутоматска, такозвана зелена дозвола за поседовање и ношење оружја и онај ко је добије, без обзира на то чиме се професионално бави, има право да оружје носи за пасом и да је наоружан 24 часа”, објашњава Галијашевић.

Неке стране организације, које се баве прикупљањем података о поседовању оружја у земљама света, БиХ представљају као земљу чије је становништво међу боље наоружаним јер се претпоставља да њени грађани, уз 320.000 легално регистрованих, поседују још додатних око 820.000 комада нелегалног оружја. То је потврдило и прошлогодишње истраживање које је спровео Координациони одбор за контролу малог и лаког наоружања у БиХ.

Како Сарајево гледа на страдање Срба у Подрињу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА