Најновије

АМЕРИЧКА АМБАСАДА У ЦГ: Забринути и за Црногорску католичку цркву!?

САД подржавају Отворени Балкан уз услов да су у тој иницијативи "потпуно и равноправно" заступљене све државе Западног Балкана и да она буде у потпуности усклађене са принципима Европске уније, рекла је у интервјуу за Глас Америке америчка амбасадорка у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке

Црна Гора (Фото: Јутјуб)

Поручила је и да би све верске заједнице у Црној Гори требало да буду третиране праведно и равноправно.

На питање да прокоментарише статус Српске православне цркве у Црној Гори и какав је њен став у вези потписивања темељаног уговора, Рајнке је казала да американци снажно верују у слободу вероисповести и да би сви грађани Црне Горе и сваке демократске земље требало да буду у могућности да слободно практикују своју веру, без ограничења.

„Мој савет влади је да осигура да се односи са свим верским заједницама третирају равноправно и праведно. Ни једна верска заједница не би требало да буде третирана као посебна или повлашћена. Не могу да говорим о самом уговору, јер не знам шта потенцијални преговори конкретно обухватају, али било који споразум мора бити сразмеран ономе што ће имати било која друга заједница. Добро је што ће бити напретка у погледу правила и норми за деловање верских заједница, али то мора бити равноправно за све вере јер су у суштини људи, верници ти које треба третирати праведно и равноправно.“

На питање да ли би уговор требало понудити и Црногорској православној цркви, Рајнке је казала да било која регистрована заједница мора бити третирана равноправно.

„И има много верских заједница. Наравно, има неких које имају више чланова, али свака верска заједница би требло да буде третирана равноправно зато што сами чланови морају да имају исти приступ својој вери.“

Међутим остали смо ускраћени за одговор на питање да ли Њ.Е. Рајнке код равноправног третмана свих верских заједница, без обзира на бројност, мисли и на Црногорску католичку цркву (ЦКЦ)?

Да ли су САД задојене праведношћу, демократијом те сходно томе и равноправном третману свих верских заједница забринуте за судбину црногорске католичке цркве. Да ли ће САД гледати на две католичке цркве истим очима? Да ли ће имати исти третман католички шеф у Ватикану као и онај у Сутомору, остаје да се види.

Подсећамо да је Црногорска католичка црква (ЦКЦ) регистрована у полицијској станици исто као и неканонска Црногорска православна црква (ЦПЦ), са разликом што је прва регистрована у Центру безбедности Бар док је друга регистрована у Одељењу безбедности Цетиње.

Нову колумну Михаила Меденице прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА