Најновије

Сабор СПЦ: Познати центри моћи притискају Србију да се одрекне Косова и Метохије

Косово и Метохија заветна је српска земља и неотуђиви саставни део Србије, а самопроглашена независност те покрајне нема упориште ни у праву, ни у моралу, ни у историји, саопштено је после Сабора Српске православне цркве.

ИЗ СПЦ су упозорили да се из познатих центара моћи врши притисак без преседана на Србију да призна илегалну насилну сецесију и да га се тако сама заувек добровољно одрекне. 

"Стога Сабор упућује апел надлежним међународним инстанцама за заштиту светиња, народа и имовине православних Срба на њиховим вековним огњиштима, као и позив косовским Албанцима за саживот у миру и међусобно поштовање, следујући притом јеванђелском позвању Цркве да тражи мир и да га сведочи свима, без обзира на веру и нацију", наводи се у саопштењу Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

Током свог заседања, Сабор је уприличио посету председнику Србије Александру Вучићу са којим су посебно разговарали о текућим и предстојећим притисцима који се тичу дијалога Београда и Приштине.

"У разговору са председником наглашено да је јединство народа, поготову у временима великих искушења, стуб очувања државе и националних интереса и да Црква има изузетну улогу у очувању тог јединства", пише у саопштењу СПЦ.

Страдање УПЦ 

Сабор је, такође, посветио пажњу и духовним и геополитичким последицама сукоба у Украјини.

"Посебно је разматрана тема страдања Украјинске Православне Цркве од стране актуелних власти у Кијеву, одузимање њене имовине, храмова и манастира, расељавање монаха, прогон појединих архијереја и лишавање њених припадника основних људских права и слобода гарантованих међународним конвенцијама", наводи се и доадје да овим поводом Сабор поново подиже свој глас у заштиту обесправљене и прогоњене једноверне браће.

СПЦ је апеловала на релевантне међународне институције да спрече ову неправду.

Завршен спор између СПЦ И МПЦ

Спор између Српске православне цркве (СПЦ) и Македонске православне цркве (МПЦ) решен је данас, 20. маја, поручено је из СПЦ.

Коначна фаза у превазилажењу спорова СПЦ и МПЦ наступила је пошто је Православна охридска архиепископија припојена Синоду Македонске православне цркве-Охирдске архиепископије, саопштио је Сабор Српске православне цркве (СПЦ) по завршеном заседању.

До спора две цркве дошло је када се МПЦ неканонски издвојила из СПЦ, из аутономног статуса прогласивши себе сасвим самосталном, што СПЦ а ни остале православне цркве нису признале.

Након дугогодишњег одбијања МПЦ да се врати у претходни статус, формирана је Православна Архиепископија Охридска као аутономна у оквиру СПЦ.

"Сабор је донео одлуку о додељивању канонског отпуста јерархији ове аутономне Цркве од стране СПЦ и њеном интегрисању у Синод МПЦ у складу са свештеним канонима и Уставима наше две помесне Цркве, као и раније постигнутим договором Синода све три црквене структуре".

Заседање у атмосфери туге

Овогодишње заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, које је одржано у Храму Светог Саве у Београду, од 14. до 20. маја, протекло је у атмосфери опште туге и затечености нашег друштва убиствима деце и младих људи у Београду и Младеновцу, саопштила је Информативна служба СПЦ.

"Тим поводом Сабор упућује изразе саучешћа родитељима пострадале деце и њиховим сродницима и пријатељима. Ужаснути ерупцијом зла у простору за који смо сматрали да је најсигурнији, а са друге стране, надахнути примерима мученичког херојства наше деце и њиховог чувара, као и хришћанским достојанством њихових родитеља и наставника, молимо се Богу мира и чистоте да упокоји душе пострадалих, али и да у нашем друштву престане промоција разврата и насиља која душе наше деце претвара у погодно тле за развој сваког зла", пише у саопштењу Сабора.

Уместо Порфирија у Загребу изабран епископ Кирило

За администратора упражњене Епархије загребачко-љубљанске уместо досадашњег администратора, патријарха српског Порфирија, изабран је епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, док је досадашњи викарни епископ марчански Сава, изабран за викарног епископа бањалучког Јефрема, са досадашњом титулом.

Извор: rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА