Најновије

РАКОВИЋ: Видели смо демонско лице нападача на патријарха Порфирија

Историчар Александар Раковић говорио је на ТВ Тањуг о нападима на српског патријарха Порфирија.

Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

Раковић је казао да овакви екстремистички напади на патријарха Порфирија нису ништа ново, јер је у Загребу 2016. већ био суочен с таквом агресијом мржње ТВ З1 којој је, због тога, хрватско регулаторно тело забранило емитовање на три дана.

Међутим, нагласио је Раковић, садашњи напади на патријарха Порфирија, преко неких београдских медија, још су жешћи од медијске агресије проусташких екстремиста.

Раковић је посебно нагласио случај када је, пре неколико дана, гост у поткасту портала једне београдске телевизије вређао патријарха Порфирија, псовао мајку Цркви, псовао панагију (Богородицу, Христа и Свету тројицу), псовао попадије и патријарху псовао сестру.

Kада је о псовању мајки реч, Раковић је подсетио да је пре само месец дана патријарх Порфирије сахранио своју мајку.

Раковић је рекао да би госта тог поткаста било најлакше окарактерисати као примитивца и уличара, али да није реч само о томе већ се ради о демонском лицу нападача на патријарха Порфирија.

Стога је Раковић упитао, како да такво вређање жена – Богородице, патријархових мајке и сестре и попадија – није изазвало никакву реакцију код екстремисткиња које су се, у име „родне равноправности“, оглашавале против српског патријарха.

Kада је о томе реч, Раковић је казао да су нападачице на патријарха Порфирија игнорисале чињеницу да је он у октобру 2022. изричито рекао да су насилници над женама „кукавице и слабићи“ и да је тада сасвим јасно говорио о афирмацији женских права.

Према Раковићу, у претходним недељама могао се стећи утисак како повереница за равноправност Бранкица Јанковић има намеру, да у име државе, дисциплинује српског патријарха и покуша да га спречи да исказује свој став о насиљу над српским језиком и друштвом које се спроводи преко тзв. „родне равноправности“.

Насупрот томе, казао је Раковић, патријарх Порфирије у сваком случају жели складне и добре односе Српске православне цркве и српске државе.

Управо због тога је врло важно, подвукао је Раковић, што је председник Александар Вучић прекјуче изричито подржао патријарха Порфирија јер је тако одагнао гласине да државне структуре хоће да „запуше уста“ Српској православној цркви.

Раковић је посебно подвукао да су претходних дана неке незадовољне жене, из којих је куљала мржња, биле прва линија напада на српског патријарха, извесно и са намером да се доведу у питање мушки ауторитети у нашем друштву, да се посеје јабука раздора између мушкараца и жене, па и родитеља и деце, како би се разбио традиционални породични поредак.

С тим у вези, Раковић је казао да као члан Српске православне цркве, који иде на литургију и причешћује се, има право да затражи од свог епархијског архијереја патријарха Порфирија да формализује искључење из Цркве људи који су се из ње већ самоискључили нападима и блаћењем Српске православне цркве, њених високодостојника и верног народа.

Извор: Борба

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА