Најновије

ЕРДОГАН ПРОГЛАСИО ПОБЕДУ: Честитали му светски лидери

Реџеп Тајип Ердоган победио је у данашњем другом кругу избора за председника Турске са 52,14 одсто освојених гласова, саопштио је данас председник Високе изборне комисије Ахмет Јенер званичне резултате.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Председништво Турске)

Јенер је рекао да је после 99,43 одсто отворених гласачких кутија, Ердоганов ривал, опозициони кандидат, Кемал Киличдароглу, освојио 47,86 одсто гласова, пренео је Ројтерс.

Јенер је навео да је Ердоган добио више од два милиона гласова више од Киличдароглуа, а да непребројани гласови неће променити резултат.

Председник Турске и Странке правде и развоја (АКП) Реџеп Тајип Ердоган изјавио је вечерас, после победе у другом кругу председничких избора, да је данас Турска победник и да су јој сада отворена врата да обележи век демократије и развоја.

Ердоган је у говору пред окупљеним присталицама у Истанбулу захвалио свим грађанима који су изашли на изборе и показали вољу за бољу будућност себе и своје деце и захвалио што је још једном добио одговорност да управља државом у наредни пет година, пренела је турска државна телевизија ТРТ.

Турски председник је рекао да су победници и на изборима 14. маја и на данашњим изборима сви 85 милиона грађана те земље.

Ердоган је изразио очекивање да ће његова странка победити идуће године на локалним изборима у Ускудару и Истанбулу.

"Заштита јединства и солидарности турског народа је најважнија", истакао је Ердоган, наводећи да нико не може да се меша у права и слободе турског народа.

Ердоган је поновио да је у Турској породица светиња и да је насиље над женама забрањено.

Ердоганове присталице почеле су предвече да се окупљају испред председничке палате у Анкари, где је почело славље.

Ердоганове присталице су и у Истанбулу славиле његову победу у другом кругу председничких избора, пренеле су РИА Новости.

ТРТ је јавила да је, након обраде гласачки листића из 98,22 одсто гласачки кутија, Ердоган добио 52,12 одсто гласова, а његов ривал Кемал Киличдароглу 47,88 одсто.

Турски јавни сервис наводи да је излазност била 84,88 одсто.

Путин честитао Ердогану победу на председничким изборима

Руски председник, Владимир Путин, честитао је Реџепу Тајипу Ердогану на победи на председничким изборима у Турској који су одржани данас, наводећи да је то доказ да турски народ цени Ердоганов несебичан рад и независну спољну политику.

"Изборна победа је природан резултат вашег несебичног рада као шефа Републике Турске, јасан доказ о подршци турског народа вашим напорима да ојачате државни суверенитет и водите независну спољну политику", рекао је Путин у поруци Ердогану, саопштио је Кремљ.

Путин је истакао да Русија веома цени лични допринос Ердогана јачању пријатељских руско-турских односа и корисној сарадњи две земље у различитим областима, пренео је ТАСС.

Ердогану су честитали и званичници других земаља, укључујући председника Азербејџана и Узбекистана, премијера Мађарске и Либана, емира Катара, као и палестинског Хамаса.

Бајден честитао Ердогану: Радујем се наставку сарадње као НАТО савезника

Амерички председник Џозеф Бајден честитао је вечерас турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану на победи у другом кругу председничких избора.

"Честитам председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану на поновном избору. Радујем се наставку сарадње као НАТО савезника на билатералним питањима и заједничким глобалним изазовима", поручио је Бајден на Твитеру.

Истанбул: Присталице Ердогана окупиле се на централном тргу Таксим

Стотине присталица турског председника, Реџепа Тајипа Ердогана, окупило се вечерас на централном тргу Таксим у Истанбулу, узвикујуци слогане подршке Ердогану.

У тој области су појачане мере безбедности, пренео је ТАСС.

Полиција није интервенисала, али су полицајци замолили окупљене да не ометају саобраћај.

Скуп је почео око 21.00 сат по локалном времену.

Аутомобили у Истанбулу су украшени турским заставама и Ердогановим портретима, а возачи трубе у знак подршке актуелном председнику.

Ситуација у центру Истанбула је мирна, а полицијске патроле су распоређене на својим уобичајеним локацијама.

Око споменика Републици подигнуте су баријере, али активисти и туристи слободно шетају, јавила је руска агенција.

Киличдароглу: Наставићу своју борбу, најнепоштенији избори годинама уназад

Турски опозициони председнички кандидат, Кемал Киличдароглу, изјавио је вечерас да це наставити да води своју борбу, након што су резултати другог круга председничких избора показали да губи на, како је навео, "најнепоштенијим изборима годинама" против актуелног председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Говорећи у Анкари, Киличдароглу је рекао да је ожалошћен због невоља које чекају Турску, као и да резултати показују вољу народа да промени ауторитарну власт, пренео је Ројтерс.

У Анкари избили мањи сукоби међу присталицама Киличдароглуа

У Анкари су данас избили мањи сукоби међу присталицама турског опозиционог председничког кандидата Кемала Киличдароглуа.

Дописник ТАСС-а јавио је да се група од око 50 до 60 људи, углавном младића, окупила испред седишта опозиционе Републиканске народне партије.

Вербална свађа, која је избила између појединих присталица Киличдароглуа, прерасла је у тучу.

Међутим, други активисти су брзо интервенисали да прекину тучу, а по окончању сукоба, публика је почела да скандира: "Кемал је наш председник".

Полиција није интервенисала, али је ситуацију држала под контролом, пренела је руска агенција.

Лидерка опозиционе IYI честитала Ердогану победу на изборима

Лидерка турске опозиционе националистичке странке IYI, Мерал Акшенер, честитала је вечерас Реџепу Тајипу Ердогану победу у другом кругу председничких избора, наводећи да ће наставити својим путем као опозиција.

Говорећи у Анкари, Акшенер је рекла да резултати избора показују да постоји велика лекција коју Ердоган треба да научи, додајуци да се нада да це се Ердоган понашати као председник свих Турака.

Ашкенер је изразила разочарање поводом Ердогановог победничког говора у Истанбулу у којем је оштро критиковао председничког кандидата опозиције Кемала Киличдароглуа, пренео је Ројтерс.

Зеленски честитао Ердогану: Рачунамо на јачање стратешког партнерства и сарадње

Украјински председник Володимир Зеленски честитао је вечерас турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану на победи у другом кругу председничких избора, уз поруку да Украјина рачуна на даље јачање стратешког партнерства и сарадње две земље.

"Честитам председнику Турске Ердогану на победи на председничким изборима. Рачунамо на даље јачање стратешког партнерства за добробит наших земаља, као и на јачање сарадње за сигурност и стабилност Еуропе", навео је Зеленски на Твитеру.

Мишел и Фон дер Лајен честитали Ердогану победу на председничким изборима

Председник Европског савета Шарл Мишел и председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен, честитали су председнику Турске, Реџепу Тајипу Ердогану, победу у другом кругу председничких избора који је одржан данас.

"Честитам Ердогану на поновном избору за председника Турске. Радујем се што ћу поново радити са Вама како бисмо продубили односе ЕУ и Турске у годинама које долазе", написао је Мишел на Твитеру.

Фон дер Лајен је навела на Твитеру да се радује наставку унапређења односа ЕУ и Турске.

"Од стратешког је значаја и за ЕУ и за Турску да се ради на унапређењу овог односа, у корист наших народа", истакла је Фон дер Лајен.

Додик и Цвијановић честитали Ердогану на победи на изборима

Председник Републике Српске Милорад Додик и српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић честитали су вечерас Реџепу Тајипу Ердогану на победи у другом кругу председничких избора у Турској.

"Историјска победа први пут у другом кругу председничких избора у Турској! Милиони бирача дали су Вам свој глас, своје наде и своје поверење! Ова одлука бирача није важна само за Републику Турску, већ за свет! Честитам!", навео је Додик у честитци на Твитеру.

Цвијановић је у својој честитки истакла да је ова победа Ердогана резултат успешне политике коју води, као и огромног труда који улаже с циљем јачања Турске на путу развоја и просперитета, преноси РТРС.

"Поштовани председниче, упућујем Вам искрене честитке поводом изборног резултата и оствареног тријумфа у другом кругу председничких избора. Користим ову прилику да изразим уверење да је турски народ изабрао пут који укључује економски просперитет, социјално благостање, као и регионалну стабилност", нагласила је Цвијановић.

Она је изразила уверење да ће, на обострано задовољство, бити настављена досадашња добра сарадња са Турском и реализација заједничких пројеката.

Сарајево: Присталице Ердогана изашле на улице након што је победио на изборима

Након што је актуелни председник Турске Реџеп Тајип Ердоган победио у другом кругу председничких избора у тој земљи, његове присталице изашле су и на улице Сарајева.

Кроз Сарајево је прошла колона возила, а путници су махали турским заставама и еуфорично славили уз сирене и турску музику.

Након проласка возила кроз град славље је настављено на Башчаршији, јавио је Клиx.ба.

Право гласа на изборима су искористили и држављани Турске који бораве у Босни и Херцеговини.

Честитке Ердогану су стигле и из Босне и Херцеговине, а упутили су их Жељка Цвијановић, Жељко Комшић, Милорад Додик и Бакир Изетбеговић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА