Најновије

"Изетбеговић је вођа радикалних исламиста у БиХ"

САРАЈЕВО- Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић је најистакнутији представник исламског радикализма у БиХ, тврди група америчких невладиних организација окупљених око Института за стратешке студије /ССИ/.
Бакир Изетбеговић (Фото: ЈуТјуб)

Бакир Изетбеговић (Фото: ЈуТјуб)

Знао је све У обимном извештају о присуству исламских радикала у БиХ, ССИ, заједно с америчким ратним колеџом и још пет организација, приказао је деловање радикалних исламских елемената сунитске и шиитске провенијенције. Изетбеговић се наводи као личност која је од почетка знала и била укључена у све активности које се тичу тих елемената. - Невероватно је да Изетбеговић, који је био лични секретар свог оца Алије, није знао за ове бројне активности. Исто тако је невероватно да није имао информације о довођењу муџахедина у БиХ у време рата - наводи се, између осталог, у анализи. На скоро стотину страница аналитичари описују ратна и поратна дешавања у БиХ и феномен доласка радикала. - Бакир, који је годинама био директор Завода за изградњу Сарајева, био је умешан у изградњу џамије Краљ Фахд. Позната је његова улога у реализацији плана да се земља која је претходно била у власништву Срба поклони Саудијској Арабији. Ова џамија, највећа на Балкану, позната је и по својој улози као центар вехабистичког утицаја и моћи у БиХ - тврде амерички аналитичари. Истичу да све то представља негацију модерног ислама који се практикује у БиХ. - Изетбеговићева повезаност с овом џамијом сугерише да он не дели анимозитет који већина муслимана у БиХ има према овој врсти практиковањаислама - посебно истичу аналитичари. Они га повезују и с Муслиманским братством, али и иранским елементима. - Бакир Изетбеговић познат је и по својим симпатијама према Ирану. Током његовог мандата у Председништву БиХ билатералне везе с Ираном појачане су и проширене, укључујући трговину и инвестиције. У фебруару 2013., током свог сусрета с тадашњим иранским председником Махмудом Ахмединеџадом у Каиру, Изетбеговић се заложио и за тешње везе с Ираном. Док мале државе попут БиХ природно настоје одржати добре односе с великим силама, овакве иницијативе једноставно стрче и долазе у време када су Уједињене нације, САД и Европска унија увели нове санкције да би изоловали режим у Техерану - наводе аналитичари. Вехабистичке вође Наводе се и медијски извештаји из БиХ који упозоравају и под лупу стављају активности Иранаца у БиХ. Цитира се текст из магазина "Слободна Босна“, који статус и улогу Института „Ибн Сина“ у Сарајеву доводи у питање, као и позицију и активности 200 тзв. бизнисмена из Ирана који делују у БиХ. - Контроверзе су још више нарасле када су ирански званичници оптужени за везе с исламистичким терористима. У пролеће 2013. Бакир се упустио у размирице са својим политичким ривалом Фахрудином Радончићем, некадашњим бизнисменом и у то време државним министром безбедности. Бакир је у више наврата интервенисао и противио се протеривању двојице иранских дипломата, које је Радончић за "неприкладне активности" прогласио непожељним особама - наводи се у извештају америчких организација. Наглашава се да су двојица од тројице на крају протераних Иранаца била у сталном контакту с вехабистичким вођама у Горњој Маочи.
Прочитајте још:Зуроф: Срамно је да католичка црква одржава мисе у знак сећања на Анту Павелића, једног од највећих европских масовних убица
Извор: Дневни аваз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА