Најновије

"Све ово што се дешава у ЦГ је пробни балон за КиМ"

У исто време када се први пут појавио Нацрт Закона о слободи вероипосвести 2014/15 године, појавио се и Нацрт Закона о културном наслеђу тзв. Републике Косово.

Протојереј ставрофор Велибор Џомић (Фото: Јутјуб)

Тај закон је експлицитан у томе што сво архитектонско наслеђе, односно цркве и манастири Српске православне цркве, постају својина тзв. Косова, изјавио је вечерас протојереј-ставрофор Велибор Џомић за Прву ТВ.

Он је показао документ, који, каже, јасно указује у члану шест Нацрта Закона да сва својина Српске православне цркве припада такозваној држави Косово.

"Не причамо нешто што није тачно, све стоји у том документу. Апсолутно су основане сумње и бојазни да је ово све што се дешава у Црној Гори пробни балон, који би касније послужио као модел, првенствено на Косову и Метохији или у Федерацији Босне и Херцеговине, Хрватској, а можда и у другим крајевима", рекао је Џомић у обраћању на ТВ Прва.

Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, донесен пре неколико дана у Црној Гори, према његовим речима је Закон "против СПЦ".

"Нисмо то само ми препознали... И онај ко је пратио скупштинску расправу тог дана, а посебно дискусију припадника владајућих странака, могао је да види да је све уперено против СПЦ", додаје он.

Како каже, Римокатоличка црква, Јеврејска и Исламска заједница имају одређене уговоре којим су регулисали права у мањој или већој мери и оно што је важно је да се у једном делу тих одредби тај закон тиче и њих.

"Овде постоји једна поставка, потпуно неистинита, један историјски фалсификат, да је у Црној Гори наводно само имовина СПЦ била у државној својини, а да остале нису. Знам да је раније вршен притисак да они који не подрже ово - макар прећуте, јер ће да се примењује само на СПЦ", навео је Џомић.

Митрополит Порфирије о драматичним дешавањима у Црној Гори! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА