Најновије

Алтернативна историја Србије: Шта би се десило да је Србија постала католичка земља, како би се земља развијала да је победио Дража...

Од Платона, Аристотела и Тукидида до Черчила и Нила Фергусона многи писци и историчари бавили су се алтернативном и контрафактуалном историјом. Књига „Алтернативна историја Србије“ Чедомира Антића и Предрага Ј. Марковића пионирско је дело код нас.

Пре Марковића и Антића није било историчара који су се одважили да се „поиграју“ са најконтроверзнијим питањима из наше историје: шта би се десило да је Србија постала католичка земља, како су Срби могли да спасу свет 1938, зашто је пропуштена српска ренесанса, шта би се десило да није било 27. марта, да је Тито погинуо на Сутјесци, Ранковић превладао, да је основана Велика Србија, како би се земља развијала да је победио Дража или да Ђинђић није убијен, шта би било да није било Сребренице и да су Срби победили у ратовима деведесетих или да су званично поразили НАТО...

„У животу појединаца и народа стално искрсавају једно те иста питања: Да ли је морало овако? Шта да смо на раскрсници другачије скренули? Ова књига вас води у те друге историјске стварности“, истакао је Марковић.

Пред читаоцима је проширено, допуњено, измењено, али и неисправљено издање „Алтернативне историје Србије“. Захваљујући новим и проширеним старим текстовима, ово је једна нова прича.

„Колико је познато, суседни народи такве историје још увек нису написали. Професора Марковића и мене су неки критиковали и класификовали, понеки и вређали зато што смо се уопште прихватили да размишљамо шта је све могло бити. Исти су се много наљутили када смо још нешто о томе и објавили. Други су пак били забринути због превелике рационалности претпостављеног и замишљеног. Ми смо се, напротив, сјајно забављали, а број читалаца ранијих издања говори о томе да нисмо били сами“, истакао је Чедомир Антић.

Књига садржи и Алтернативни историјски атлас Србије, у коме су представљени замишљени правци развоја историје српске државе и народа. Мапе су у боји, прављене баш за ову књигу и не могу се наћи ни на једном другом месту. Врло је поучна, јер аутори прво дају оригинално дешавање, а затим развијају алтернативне сценарије међусобно се допуњујући или један другоме опонирајући ставовима.

Догађаји су поређани хронолошки, што праћење и читање чини још једноставнијим и прегледнијим, а формат књиге је већи и самим тим су и мапе прегледније и атрактивније, али и то ово издање чини лепшим и погоднијим за поклон.

 

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА