Најновије

ПАДА КРИВОКАПИЋЕВА ВЛАДА: Уместо Здравка долази Дритан!

Предлог премијера Здравка Кривокапића за смену министра правде, и то због изјава да у Сребреници није било геноцида, увео је Црну Гору у огромну политичку кризу, а епилог, који би могао довести и до пада владе, очекује се у наредним данима!

Дритан Абазовић (Фото: Јутјуб)

Иницијатива Кривокапића да смени министра Владимира Лепосавића стигла је и до Скупштине и већ добила пуну подршку опозиције у земљи, односно Ђукановићевог ДПС-а и њима блиских малих партија, док су ДФ и Демократе, највеће странке које чине владајућу коалицију, изразито против тога. А чињеница да ће за предлог премијера у Скупштини гласати опозициони посланици, а не они који су га довели на то место, значи само једно - пад владе и његов одлазак.

Аналитичари и познаваоци прилика у Црној Гори кажу и да би, пошто је остао без икаквог ауторитета, политичке снаге и разочарао народ који је почео да организује литије против њега, Кривокапић морао сам одмах да поднесе оставку. У том случају, наводе да би на његово место могао да дође потпредседник владе Дритан Абазовић, а да би челници Демократског фронта требало да буду постављени на министарске функције.

- То је једина формула којом се у датим околностима обезбеђује нормализација прилика и стабилизује стање у Црној Гори - рекао је Владимир Павићевић, директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије.

И Драган Шоћ, адвокат и бивши министар правде, оценио је да не постоји расплет у вези са сменом министра правде, који би био повољан за Кривокапића и његову владу.

Међутим, сви се питају зашто се и како се дошло до ове ситуације и због чега се Кривокапић ударом на Лепосавића одлучио на политичко самоубиство?

Извор из Црне Горе, који је део владајуће гарнитуре, открива да је Кривокапић сулуди потез повукао на наговор једног министра, који му је рекао да то захтевају странци!

- Ђорђе Радуловић, министар спољних послова, који је заправо кадар ДПС-а и неко ко је јако близак Миловом саветнику Милану Роћену, убеђивао је данима Кривокапића да амбасаде траже да оде Лепосавић, који је највише допринео да се измени спорни закон о слободи вероисповести и који се борио за смену тужиоца и највећег сплеткароша Миливоја Катнића. Радуловић је и на седницама владе неколико пута и сам тражио од Лепосавића да поднесе оставку, што овај није желео да уради. Све је отишло толико далеко да је премијер чак ишао и код једног свештеника СПЦ који је близак са Лепосавићем да га моли да овај наговори министра да сам оде - наводи извор. Он истиче и да у прилог тези да су странци малтене натерали Кривокапића на ове потезе, сведочи то што Лепосавић у телефону чува његове поруке у којима му честита на јавним изјавама да се у Сребреници није догодио геноцид и да Срби нису геноцидан народ.

- Тим странцима одговара и ова ситуација, ослабљен Кривокапић против ког је устао народ и широм отворена врата за Дритана Абазовића - открива извор, док је спољнополитички коментатор Драгољуб Павићевић, коментаришући читаву ситуацију, закључио да се гурање у први план човека без имало политичког искуства сад свима у Црној Гори озбиљно обило о главу.

И после Мила - Мило, наставак антисрпства

Андрија Мандић, један од лидера ДФ-а, сазвао је састанак лидера странака парламентарне већине како би, навео је, пронашли решење за демонтирање дубоке државе Мила Ђукановића, која и даље контролише све виталне државне функције у земљи.

- Криза, коју је изазвао Кривокапић на тему наводног геноцида који су починиле српске снаге у Сребреници, изазвала је огромно разочарање грађана, и то оних који су гласали за садашњу власт, тако да је на хиљаде њих спонтано изашло на улице, шаљући јасну поруку да не прихватају наставак антисрпске политике коју је пре Кривокапића у континуитету водио Мило - поручио је Мандић.

Жалосно ако падне због Сребренице

Србија се неће мешати у унутрашње ствари Црне Горе, изјавио је јуче Ивица Дачић, председник Скупштине Србије, али је приметио да би, како је рекао, било жалосно да влада Здравка Кривокапића падне због става министра правде Владимира Лепосавића о догађајима у Сребреници.

Ноћас је поново нападнут Дамаск. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА