Најновије

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Шта доноси Куртијево учешће на изборима у Албанији?

Огранак Покрета Самоопредељња премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија учествује и на изборима у Албанији, а немачки дневник ''Франкфуртер алгемајне цајтунг'' (ФАЗ) поставља питање крију ли се иза тога његови снови о некој Великој Албанији једног дана, преноси ''Дојче веле''.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

На парламентарним изборима у Албанији 25. априла учествоваће и огранак Покрета Самоопредељење са Косова и Метохије, који је освојио највише гласова на недавно одржаним изборима на Косову.

Како преноси Дојче веле, ФАЗ оцењује да чињеница да та странка сада води кампању на изборима у суседној држави, и то с подружницом истог имена, те да је и сам лидер странке Аљбин Курти тамо учествовао у кампањи, не наилази на одушевљење албанског премијера Едија Раме.

"Истина је да Самоопредељење за сада није регистровано као политичка странка у Албанији, већ наступа као грађанска иницијатива која подржава независне кандидате на парламентарним изборима. Међутим, у догледно се време планира и претварање у странку", пише у тексту.

Један од кандидата за изборе је Боикен Абази, који је уједно и директор грађанске иницијативе Самоопредељења у Тирани.

На питање прима ли упутства од косовског премијера Куртија, Абази је избегао јасан одговор.

"Био би то велики губитак за мене и нашу организацију овде када Аљбин не би нашао времена да се с нама саветује. Поштујем његове дубинске анализе и савете. Ми то не следимо увек, али је добро чути његове идеје", рекао је Абази.

Међу те идеје, додаје Дојче веле, спада и став да би било боље и за Албанију и за Косово да се уједине у заједничку државу, а то је оно што и Абази пропагира.

"Наравно да до тога неће доћи сутра или наредних година. Било би популистички тврдити тако нешто," каже Абази.

Ипак, на претходним изборима у Албанији, ништа се није могло добити великоалбанским обећањима, наводи DW.

То је искусио и "Црвено-црни савез", назван по албанским националним бојама, који се кандидовао на парламентарним изборима 2013. с програмом Велике Албаније и добио само 0,6 одсто гласова.

Истраживања су показала да би и Самоопредељење могло да прође слично, барем у првом покушају.

"Тешко да ће добити и само један мандат у априлу", каже бивши албански министар образовања и заменик шефа владе Генц Поло.

Не треба занемарити унутрашњо-политичку мотивацију таквих изјава, али у погледу спољне политике Косово ту пре свега види упозорење Европској унији, које гласи: "Не заборавите нас!", наводи DW.

"Курти, међутим, иде знатно даље, пре свега јер је најавио да ће се Самоопредељење ангажовати и у Северној Македонији, где Албанци чине око четвртину становништва", закључује се у тексту.

Рама: Поштујем одлуку Приштине да не прими вакцине од нас

Албански премијер Еди Рама изјавио је да поштује одлуку Приштине да не прихвати вакцине из Албаније.

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти пре неколико дана одбио је понуду Раме да достави Приштини руске вакцине против корона вируса за вакцинацију просветних радника уз образложење да не прихвата вакцине земаља које не признају независност такозваноиг косова и које није одобрила Европска агенција за лекове.

Рама је за албански ABC њуз рекао да је Курти поруком одбио понуду рекавши и да је на КиМ стигла одређена количина вакцина преко Ковакс система.

"Аљбин Курти се бави кампањом у Албанији, ја се не бавим кампањом на КиМ. Не осуђујем одбијање власти у Приштини. Поштујем премијера, без обзира на његово име и положај, не мешам се у ово да не бих клеветао као што је то чинио премијер у прошлости", рекао је Рама.

Колико пара Приштина издваја за ратне злочинце у Хагу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА