Најновије

Обраћање патријарха Порфирија кијевском митрополиту (ВИДЕО)

Поздравну беседу Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија у Кијево-печерској лаври, јуче, на празник Светог равноапостолног кнеза Владимира кијевског и прославе 1033. годишњице крштења Русије, прочитао је Епископ топлички г. Јеротеј, викар патријарха српског.

Патријарх Порфирије (Фото: Јутјуб)

Пише: Његова светост, патријарх српски Порфирије

Ваше Блаженство, драги нам у Христу брате и саслужитељу, Блажењејши брате Онуфрије, заједно са браћом архијерејима, свештеницима и свештеномонасима, игуманијама са сестринством, браћом и сестрама благоверним Кијевљанима, васцелим верним народом Украјине који чврсто и непоколебиво чува чистоту вере православне, чува нераздељивим хитон Господа и Спаса нашега Исуса Христа, честитам вам велики празник – Дан Крштења Русије и са њим сећање на вашег Крститеља – Светог благоверног и равноапостолног великог кнеза Владимира.

Ваша личност је, драги нам у Христу брате, чврсто управљајући бродом Украјинске Цркве, у ово веома тешко време постала символ верности јединству Православне Цркве, храброг одупирања искушењима. Избор који сте Ви учинили, следећи личност Вашег великог претходника митрополита Владимира, истоветан је избору који је учинио Свети кнез Владимир, када се определио за Православље, претходно се упознавиши са свим верама тадашњег света.

Остајући верни канонском поретку и јединству са Православном Црквом, Ви сте поновили избор Светог кнеза Владимира.

Тако сте, са Вашим архијерејима, са свештенством, монаштвом и народом постали узор који је препознат и у нашем благоверном српском народу. Ви сте, Блажењејши, братску и делатну љубав посведочили када сте дошли у онај део Српске Православне Цркве који је био, а још је и увек, изложен сличним, веома опасним искушењима, у Црну Гору.

Тамо сте заједно са покојним митрополитом Амфилохијем молили за јединство Цркве и предводили литију која је учинила да и ми, православни Срби, као и народ Украјине, будемо у свету препознати по верност Христу, по храборм одупирању искушењима која кнез овога света ставља пред нас.

Ја Вам данас, на дан овог великог празника, изражавам велику захвалности на таквој помоћи и љубави. Због тога ће света Православна Црква, и у Србији и у Украјини и свугде где се чува верност Светом Предању, канонском поретку, и ослања на молитве Светог кнеза Владимира и Светог Саве Српског, бити славни и велики победник над силама овога света.

Још једампут Вас, Ваше Блаженство, срдачно поздрављам, честитам Вам празник, упућујући молитве да Вам Господ да снагу да и даље служите својој Цркви и верном народу.

С љубављу у Христу Господу,

Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски
Порфирије

Шта је руски амбасадор у Сарајеву рекао о Валентину Инцку, прочитајте ОВДЕ.

Извор: СПЦ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА