Најновије

КО СУ ГУРКЕ КОЈЕ СУ СТИГЛЕ КАО ПОЈАЧАЊЕ КФОРУ? Били у Приштини 1999 године, а користе се као Легија странаца у ратним зонама

Снаге Кфора на Косову појачане су Првим краљевским батаљоном Гурки, елитном јединицом Војске Велике Британије.

Гурке (Фото: Министарство одбране Уједињеног Краљевства)

Поставља се питање, ко су заправо Гурке, и да ли су случајност што су у овом осетљивом моменту на Косову. Одговор на то питање дао је Зоран Анђелковић, председник привременог извршног већа Косова:

- Ја знам за Гурке добро, они су били задужени за део Приштине 1999 године, то су специјалци из Непала, они се користе као Легија странаца, они се шаљу у опасне, ратне зоне. Не мислим да су Гурке случајно ту, то повежите са саопоштењем КФОР-а. Нико им није тражио да издају саопштење да прате сповођење "косовског закона", у исто време када Жозеп Борел је рекао да Приштина ремети мир. Енглеској не одговара да се покаже да ЕУ може да реши неки проблем - рекао је Анђелковић.

Гурке поред тога што чине елитне делове британске војске, чине и део индијске. Готово 28.000 кандидата сваке године се међусобно такмичи за само 200 места које имају Гурке у британској војсци. Са просечном висином од 160 центиметара, свако наиван ће помислити да је Гурка војник непријатељ ког је лако савладати.Али, свако ко је срео њихову трупу под мотом "боље умрети него бити кукавица" у борби, зна да њихова величина не значи апсолутно ништа, објавили су својевремено београдски медији.

Гурке, које још називају и британским добровољцима као и синовима Хималаја као војна јединица имају заштитни знак - кукри нож.

Хаос на КиМ је добро испланиран каже Шешељ. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА