Најновије

ИЗМЕНА ЗАКОНА: Посебне мере за силоватеље

Заштитник грађана Зоран Пашалић најавио је данас да ће иницирати измене важећих законских прописа којима би биле дефинисане посебне мере према осуђенима за дела против полне слободе након што им истекне казна и они напусте казнено-поправне заводе, како би били спречени да поново изврше та дела, саопштено је из Пашалићеве канцеларије.

Жртва (Фото: Pixabay)

Пашалић је у саопштењу навео да изменити постојеће прописе како би се извршиоце кривичних дела против полне слободе и у случајевима када су у питању пунолетне жртве, примениле посебне мере као што су обавезно јављање полицији и Управи за извршење кривичних санкција.

Навео је да би починиоци кривичних дела против полне слободе били у обавези да пријава промене пребивалишта, боравишта или радног места, да посећују професионална саветовалишта, и да би били обавезни да пријаве када желе да путују у иностранство.

Пашалић је поводом медијских објава да се особа која је починила више силовања и која је вишеструки повратник, након одслужења казне налази на слободи без икаквих мера праћења.

Нагласио је да су измене постојећих прописа неопходне јер се Закон о посебним мерама за спречавање чињења кривичних дела против полне слободе према малолетницима, познат као Маријин закон, примењује само у случају када су жртве малолетници.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА