Најновије

ЛУДИЛО КИЈЕВСКОГ РЕЖИМА - РАТ ПРОТИВ ПРАВОСЛАВЉА: Зеленски најавио нове мере против "верских организација повезаних са Русијом"

Украјински председник Владимир Зеленски најавио је нове мере за забрану верских организација за које се сматра да су повезане са Русијом. Он је рекао да тај потез има за циљ да заштити „духовну независност“ нације усред сукоба Кијева са Москвом.

Саопштење долази у тренутку када је СБУ, безбедносна агенција Украјине, покренула, како је назвала, „контраобавештајну“ акцију на неколико локација Украјинске православне цркве у три региона. Рације и претреси су усмерени на најмање осам верских објеката, са циљем да се идентификују појединци за које се сумња да наводно поткопавају суверенитет Украјине.

Зеленски је јуче саопштио да је Савет за националну безбедност и одбрану одржао састанак на коме се разматрало о „бројним чињеницама о везама одређених верских кругова у Украјини са државом агресором“. Савет је наложио украјинској влади да уведе закон који би онемогућио да „верске организације које су повезане са центрима утицаја“ у Русији делују у земљи, рекао је Зеленски.

Кијев је такође наложио да се испитају активности Украјинске православне цркве и утврди да ли има верске везе са Московском патријаршијом. У том случају, украјинске власти ће „предузети мере прописане законом“.

Савет је такође оптужио руске специјалне службе за „субверзивне активности“ у верској сфери и наложио свим органима националне безбедности да „идентификују и супротставе се“ овим наводним напорима. Према речима Зеленског, Кијев ће такође увести личне санкције одређеном броју појединаца, а очекује се да ће листа бити објављена у блиској будућности.

Украјинске власти такође намеравају да провере да ли верске организације имају право да користе имовину која се налази на територији Кијевопечерске лавре, рекао је Зеленски очигледно позивајући се на Украјинску православну цркву, која тренутно управља тим објектом.

СБУ је прошле недеље извршила упад у лавру, која се сматра најистакнутијим православним манастиром у Украјини. СБУ је саопштила да жели да спречи наводне „субверзивне активности руских специјалних служби“ и да провери тврдње да се користи за скривање „тимова диверзаната, страних држављана и оружја“.

СБУ је у четвртак саопштила да је свештенство лавре оптужено за злочин „величања Русије“, након што је добила дојаву да су свештеник и неколико „саучесника“ хвалили „руски свет“.

У Украјини су већ дуго верске тензије, са бројним ентитетима који тврде да су они права "Украјинска православна црква", доводећи у питање ауторитет Московске патријаршије.

Украјина пред потпуним сломом

Извор:Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА