Најновије

"СДА СУ ТЕРОРИСТИ КОЈИ ПОЗИВАЈУ НА ЛИНЧ": Галијашевић о "фатви" коју је Изетбеговићева странка бацила на Хандкеа и Кустурицу

Странка демократске акције понекад наступа као да је терористичка организација, а не политичка партија, користећи често у свом јавном обраћању претње и позив на линч, оценио је стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Џевад Галијашевић (Фото: Јутјуб)

"У овом случају СДА је то учинио према двојици светских уметника Емиру Кустурици и Петеру Хандкеу. Тај флагрантни напад на уметнике говори да су људскост, истина и правда, те цивилизацијске вредности, далеко удаљене од СДА", истакао је Галијашевић.

Он је рекао да је прича СДА о моралу и људскости Кустурице и Хандкеа прича оних који немају ни морала, а ни људскости и класична, како је назвао, СДА-овска претња, преноси Срна.

На питање да прокоментарише саопштење СДА у којем су изнесене гнусне увреде и оптужбе на рачун Кустурице и Хандкеа, Галијашевић је нагласио да Емир Кустурица никада никог није издао, него је у потрази за људском и уметничком слободом, кренуо путем који су прошли Иво Андрић, Меша Селимовић и многи други.

"Зар и нобеловац Иво Андрић није рекао да се никад више неће вратити у БиХ, управо због оваквог вокабулара који данас користи СДА", навео је Галијашевић.

Подсетимо, након што је Петеру Хандкеу додељена Нобелова награда огласили су се из Странке демократске акције и том приликом жестоко напали Хандкеа и Кустурицу.

"Додела Нобелове награде Петеру Хандкеу представља цивилизацијски и етички суноврат Нобеловог комитета, којим се сврстао на страну негатора геноцида", саопштено је из СДА.

"Петер Хандке се са уживањем ставио на страну насилника, правдајући ратне злочинце и негирајући злочине који су згрозили цивилизовани свет. Таквим ставовима Хандке је издао људскост, истину и правду и традицију европског хуманизма. Издаја Кустурице је гора и комплетнија. Он је издао и свој народ, родбину, комшилук, пријатеље, веру и град у којем је одрастао. Учинио је то у времену геноцида над Бошњацима. Из Београда је посматрао рушење хиљаду босанских џамија, урбицид над Сарајевом, отварање конц логора, масовна силовања и покоље десетина хиљада невиних муслимана. Издају је у тим црним временима 'закитио' и променом вере и имена. Нема награде и признања које може Петера Хандкеа и Немању Кустурицу подићи са моралног дна којем по сопственом избору припадају и које заслужују", поручено је у саопштењу.

Прочитајте ОВДЕ  ко је то непожељан у Сарајеву.

Извор: Танјуг/novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА