Најновије

Линглонг трвди да послује законски у Зрењанину, активисти им не верују

Компанија Линглонг одбацила је наводе Грађанског преокрета да крше прописе и да отпадне воде са градилишта фабрике гума у Зрењанину директно испуштају у Бегеј.

Фото: Јутјуб

Они су навели да ће увек пословати по строгим принципима, поштујући правила и регулативе и да ће строго водити рачуна о заједници у којој послују.

Наводе активиста, који су објавили видео снимак канала и цеви за одвођење отпадне воде из Линлонга, одбацило је претходних дана и ЈКП „Водвод и канализација“ из Зрењанина трвдећи да је немогуће да се отпадне воде изливају у Бегеј јер су атмосферска и фекална канализација одвојене.

Поводом оглашавања кинеске компаније Грађански преокрет је навео да Линглонг гради своју фабрику аутогума у Зрењанину кршећи већи број закона у области грађевинарства, заштите животне средине и људских права.

„Покрајински грађевински инспектор установио је прошле године на градилишту те компаније изградњу осам објеката на преко 47 хиљада квадратних метара без грађевинске дозволе, што је противно Закону о планирању и изградњи и кривично дело. Фабрика се подиже без интегрисане студије о процени утицаја на животну средину, што је противно Закону о процени утицаја на животну средину. На градилишту те фабрике установљен је нехумани однос према грађевинским радницима из Вијетнама, уз сумњу на трговину људима у циљу радне екплоатације, што је противно законима Србије“, наводе у свом најновијем реаговању активисти Грађанског преокрета.

Они подсећају да је на градилишту те фабрике утврђено и снимцима поткрепљено кривично дело злостављање животиња., те да су у близини градилишта те фабрике странци у маскирним униформама више пута заскакали новинаре и спречавали их да се слободно крећу и обављају свој посао, што је забрањено законима Србије.

„Линглонг је и у својој матичној држави оптужен да је свесно загађивао животну средину јер му је фабричка канализација била третирана само у септичкој јами, након чега се мешала с водом за хлађење производних погона и тако испуштала у реку Луосхан. Те оптужбе је изнело кинеско министарство за екологију и заштиту животне средине 2018. године у свом извештају о кршењу мера за контролу загађења“, наводе у Грађанском преокрету.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА