Најновије

ПИО, ДРОГИРАО СЕ И ЈЕО СВИЊЕТИНУ: Камионџија смрти из Нице није био посвећени муслиман?!

Возач камиона смрти који је убио најмање 84 особе био је Мохамед Лахоуаи Булел, објавио је локални лист "Нис матен". Британски "Дејли мејл" цитира речи рођака терористе, који наводи да Булел није био добар муслиман и да је био "неочекивани џихадиста", који кршио многа правила ислама.

Мохамед Лахоуаи Булел (Фото: public)

Он је камион изнајмио у среду. Радио је као професионални курир, био је познат по делинквенцији, насиљу, али је његова радикализација очигледно прошла неопажено. Рођак наводи да је Булел јео свињетину, пио алкохол и дрогирао се. Према тим наводима, никада није ишао у џамију, а тукао је и супругу с којом је имао троје деце. Она је због насиља и тражила развод брака. Тренутно се ради на идентификацији потенцијалних саучесника, пошто полиција сумња да није деловао сам. Полиција испитује Мохамедове рођаке и чланове ближе породице. Терориста је претходно званично идентификован само као 31-годишњак тунижанског порекла који је живео у том граду на југу Француске, јавио АФП, позивајући се на полицијске изворе. "Нис матен" преноси да је Булел био отац троје деце и да је полиција јутрос претражила његов стан у северном делу Нице. Полицијски извештаји кажу да је Булел по професији био професинални возач камиона и да је у марту ухапшен због насилне вожње. Од супруге се развео након што је оптужен да ју је физички злостављао. Комшије нападача описују као мирног и повученог човека који је увек носио свој бицикл уз степенице до стана. Један комшија је изјавио да није деловао као религиозни фанатик и да је често могао бити виђен у шорцу. Породица која живи на четвртом спрату исте зграде тврди да им никад није узвраћао поздрав, док жена из приземља каже да јој је увек изгледао сумњиво због начина на који је зурио у њене две ћерке. Дневник је навео да је Булел радио као возач камиона за разношење робе. Према информацијама "Нис матена", Булел је испланирао напад и у суседном граду унајмио камион којим ће га извршити. Занимљиво је да се становник Нице, који је био сведок масакра у том француском летовалишту и пренео оно што је видео светским медијима, презива исто као и нападач. "Био је покољ на путу. Тела су била свуда", казао је Васим Булел за АП. Нападач је возио камион тежак 19 тона којим је газио људе на путањи дугој два километра, пуцајући из пиштоља, пре него што га је полиција убила. Ројтерс преноси да је нападач био познат француској полицији због почињених кривичних дела, али не и обавештајним службама. Француски медији су јавили да је у камиону, који је нападач изнајмио неколико дана пре напада, нађена његова лична карта и више комада оружја - пушке и ручне бомбе. Полиција трага за евентуалним саучесницима, а утврдила је да је у камиону нападач био сам. Француска полиција претреса кућу нападача, која се налази у насељу Абатоар у северном делу Нице. Раније је установљено да је убица француски држављанин пореклом из Туниса. Око 1.200 сигурносних камера на градским улицама снимило је тренутак када је нападач ушао у камион, далеко од обале мора, "у брдима Нице", а снимљено је и кретање камиона до променаде. Француски председник Франсоа Оланд изјавио је да је "недвосмислено" у питању терористички напад.
Камион је улетео у масу на позатом шеталишту Променад дез Англе уз море, одмах након што се завршио ватромет поводом националног празника, 14. јула Дана Бастиље. Напад се догодио готово тачно осам месеци после напада у Паризу у којима је убијено 130 људи у новембру прошле године. Извор: агенције/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА