Најновије

ОНИ СУ ИЗДАЛИ МИЛОШЕВИЋА: Дачић објавио Мирин списак, на њему познато име телохранитеља бившег председника

Председник Скупштине Србије оценио је, коментаришући серију "Породица", како је 20 година недовољна дистанца за било какве историјске оцене о животу неких људи, а нарочито да Слободана Милошевића данас оцењује неко са својих позиција из тог периода.

Дачић (Фото: Јутјуб)

- Али, ми смо морали да прођемо кроз то растакање државе, која можда и није баш створена на прави начин, а растурање државе нисмо дочекали у повољним међународним условима и зато смо сви били у проблемима јер су границе биле произвољне - рекао је Дачић.

Он је оценио да у серији "Породица", о последњим заједничким данима Слободана Милошевића са својом породицом, "фали страни фактор", тврдећи да су представници тадашње власти после Милошевићевог хапшења "сели са странцима да то прославе".

- Да је са Зоран Ђинђић сада жив и да он може да сагледа ефекте онога што је мислио да се може остварити, другачије би то сагледао - рекао је Дачић.

Он је, тврдећи да је са Ђинђићем "имао коректне односе и онда кад су били посвађани", рекао како му је покојни премијер Србије рекао да "док је жив неће више с Коштуницом" и да је та "њихова заједничка прича завршена".

Коментаришући период када је постојала могућност да СПС подржи мањинску владу на челу с Коштуницом, Дачић је рекао да је из Амбасаде Сједињених Држава у СПС стигла листа услова које би, по мишљењу САД, социјалисти требало да испуне да би били "политички прихватљиви".

Међу тим условима је, по Дачићевим речима, било наведено како сарадња са СПС није могућа ако СПС не подржи Хашки трибунал, као и да никакве сарадње неће бити док Слободана Милошевића не искључе из партије.

- Ништа што су тражили нисмо урадили, а они су касније са нама успоставили сарадњу - рекао је Дачић, наводећи да је то писмо из Амбасаде САД "сачувао за историју".

Нема решења на тацни

Дачић је поручио опозицији да у процесу међустраначког дијалога о изборним условима од Европског парламента не очекује решење "на тацни".

Дачић је указао на неслагласја и размимоилажења међу опозиционим странкама, тврдећи како се боре да остану у политичком животу.

- То једна веома перфидна политика. Нећу да употребим реч "респиратор" јер сада није популарна, али - они су на апаратима за одржавање политичког живота и мисле да ће им импулсе дати представници Европског парламента - рекао је Дачић.

Коментаришући ситуацију и односе међу опозиционим странкама и њиховим лидерима, Дачић је оценио како "Ђилас сад креће на Тадића који га је створио и који је у његово време створио све те паре", подсећајући, истовремено, да је "Ђилас искључио Јеремића из странке".

- И сад неко очекује да ће међу њим бити нека хармонија - рекао је Дачић.

Опозиција, сматра председник парламента и лидер Социјалистичке партије, жели и да им ЕП "донесе на тацни оно што су они смислили" и тврди да су та очекивања и предлози "нереални".

Он је најавио да ће заказати консултације и разговоре странака које желе да разговарају о изборним условима , наглашавају како се "у сваком случају о свему може разговарати".

- Али, ако неко мисли да су четири представника ЕП мађионичари који ће сада некога да поставе на власт без избора - тај разговор је могао да буде прихватљив 2001. или 2002. године, али 2021 и 2022. не постоји политичка воља која би подржавала те странке - оценио је председник Скупштине Србије.

Дачић је у емисији Ћирилица телевизије Хепи рекао како ће за историју остати записано да је Милошевић умро у Хагу и да је било бомбардовање због Косова и оценио како би, да је Милошевић живео у неко друго време, све имало "другачији историјски оквир".

Народна скупштина Србије годинама се налази на "ветрометини". Рушили су је и палили, а последњих дана поново се повела полемика о огради.

Епоха Слободана Милошевића

Бивши председник Србије и СР Југославије Слободан Милошевић поново је у жижи јавности, поготово због серије о његовој породици. Сви се питају где је у тој серији Ивица Дачић.

Он на то каже:

- Па, ја сам био мали! - нашалио се Дачић, а онда додао:

- Ја у то време нисам био главни у партији. Нисам био ни близак са породицом Милошевић да бих био "унутра". У то време сам био председник градског одбора, и био сам испред - истакао је Дачић.

Хапшење

И Ивица Дачић је за време хапшења бившег председника СР Југославије Слободана Милошевића добио батине од полиције.

- То је било прво вече, када је кренула та акција. Тада нико није знао да ли је хапшење или је нека проба. У џиповима су седели неки маскирану људи. Ви не знате ко су они, да ли су полицијаци или не. - рекао је Дачић.

Причало се и о наводној мафији у џиповима.

- Ја сам тада био са супругом. Мој Лука је имао годину дана. Супрога је дошла заједно са мном, није хтела да остане кући. Били смо испред. Ови што су седели у џиповима су изашли и кренули да се пробијају пендрецима и цокулама. Они су били брутални према народу - навео је Дачић.

Он је истакао да је полиција хтела да покаже народу да му је боље да не излази.

- Објављено је лажна вест да је ухапшен, па је онда он изашао да да изјаву - рекао је Дачић.

Песме које су Мира и Слоба волели

- Мира ми је у једном писмо које сам ја донео овде рекла да она мене никада пре није подржавала па да је самим тим ја никада нисам ни разочарао. Разочарали су је они којима је веровала. Послала ми је и песме које су биле њихове песме, ње и Милошевића, то су "Тамна је ноћ" и "О, бела ћао". Такође, написала ми је ко су по њој били издајници, а да нису из света политике. Именовала је Сенту и оног кардиолога са ВМА, Здравко се звао, заборавио сам презиме, он није желео да оде у Хаг. Мира ми је написала и имена њихових пет, шест личних пријатеља за које ме је замолила да им никад не помогнем - рекао је Дачић.

Мира Марковић о "издајницима" 

Списак људи који су помагали и издајници.

Ивица Дачић је показао у емисији списак који нигде није објављен:

Као издајнике, а да нису политичари, навела је:

1. Сента Миленковић

1. Др Здравко, кардиолог са ВМА који није хтео да иде у ХАГ, када је Милошевићу било лоше.

3. И још су на списку сви који су одбили да буду сведоци, као и пет личних пријатеља, за које је Мира замолила Дачића да им не помогне.

Пети октобар

Многи су после петог октобра напустили партију Слободана Милошевића, Дачић је о њима рекао следеће:

- Ја сам се борио. Нисам се предао. Гадио сам се оних који су напустили партију. Свима је било добро до четвртог октобра, имали су све привилегије, а онда су се сетили петог и шестог октобра да им Слободан Милошевић не ваља. Ја сам онда јурио после тога да наступам, али тада није ни могло да се наступа.

Дачић о Вуку Драшковићу

Дачић је објаснио како је изгледало време када је он дошао до "округлог стола". Тада је Вук Драшковић био опозиција.

- "Ја нећу са овим пионирима да причам, Милошевић шаље пионире на нас, понижава нас", рекао је Вук Драшковић. Он гледа на краља Александра после сто година. Оно што је било на унутрашњој политичкој сцени ће се избрисати. Остаће за Слободана Милошевића то да је био жртва и преминуо у Хашком трибуналу, остаће да је било бомбрадовање због Косова. Веома је тешко да неко оцењује Милошевића са аспекта својих искустава деведесетих, треба да се стави у његову позицију у то време - нагласио је Дачић.

Ко фали у серији о Милошевићима?

- Фали страни фактор! - истакао је Дачић.

- Испада да је Чеда хапсио Милошевића, немојте да ме хушкате на њега - рекао је Дачић.

Зашто Вучић веома лако може да изгуби београдске и председничке изборе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА