Најновије

(ИНТЕРВЈУ) ЖИКА ГОЈКОВИЋ: Вратићемо достојанство Србији и поново је учинити великом!

Пред Србијом су велике прекретнице, избори који се дешавају готово сваке године, све јачи притисци за решавање статуса Косова и Метохије, постизање политичке стабилности и борба за спас економије и привреде. Велике прекретнице увек представљају и велика искушења, а за српске монархисте, чији се глас у политичком животу у протеклом периоду све гласније чује, обнова краљевине одговор је на оно што долази – истиче у разговору за наш портал председник Покрета обнове Краљевине Србије Жика Гојковић.

Жика Гојковић (Фото: ПОКС)

Покрет обнове Краљевине Србије једна је од најмлађих странака на српском политичком небу, а  опет, бележите резултате који вас пребацују преко цензуса у појединим локалним самоуправама. Најсвежији пример су избори у Косјерићу и Зајечару, где сте у просеку узели око 5 одсто гласова.

Не у појединим, него у више од 50 градова и општина у Србији, где имамо представнике у локалним парламентима. Што се поменутих градова тиче, Национално Демократска Алтернатива (НАДА) – коалиција коју чине ПОКС и Демократска странка Србије – задовољна је изборним резултатима у Косјерићу са око 8 одсто гласова, тј. два освојена мандата, у Зајечару око 3 одсто, односно у просеку око 5 одсто у обе општине. Одборници НАДА у локалним скупштинама биће жестоки противници корупције и криминала, а подржаће сваку добру иницијативу за развој општине. Људи који нас бирају, јасно бирају пут различит од оног који им нуде владајуће странке и странке које су владале пре њих, а сада су окупљене у тзв. проевропску опозицију. 

Где је ПОКС данас, у односу на пре три и по године, када сте са истомишљеницима основали странку и позвали монархисте да се окупе "под једним кровом"?

Данас можемо рећи да смо израсли у велику странку, која је привукла сада већ више од 100 хиљада чланова и сигурних гласача, са одборима и повереништвима у скоро свим местима у Србији. ПОКС учествује активно у политичком животу, предлажући бројне законе Скупштини Србије, покрећући различите иницијативе.  Данас можемо да се похвалимо организацијом какву има мало која странка у Србији. Најактивнији смо у уличним акцијама, на штандовима, у Интернет кампањи. Наших више од 50 одборника у градовима и општинама се бори врло активно за своје средине у којима живе. Грађани нам прилазе свакодневно и дају подршку, што је највећа сатисфакција за мене лично и целу нашу странку.

Како видите Покрет обнове Краљевине Србије у будућности?

Успеси које сам поменуо су само почетак. Не заустављамо се, него крећемо у још јачи и још интензивнији рад на промоцији Србије као модерне европске краљевине. Када видимо да исто заговарају академик Матија Бећковић и наша Српска православна црква, односно наша најумнија глава и духовне вође кроз векове, а међу њима је био и Свети Патријарх Павле, сигурни смо да смо на правом путу.

Протеклих дана актуелни су протести фриленсера и еколошких организација и грађана окупљених око тих циљева. Ваш покрет те протесте подржава?

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) пружа пуну подршку Удружењу радника на интернету. Уместо да задржимо стручне младе људе и дамо им најбоље услове да из своје земље раде на глобалном тржишту, држава их својим мерама тера у иностранство. Апелујемо на Владу Србије да се по хитном поступку донесу измене пореског закона којима ће се увести ред у ИТ сектор и којима ће се свим нашим грађанима који раде преко Интернета пружити прилика да се уведу у легалне финансијске токове, али под нормалним и фер условима. Такође, подржавамо и еколошке протесте. У више наврата наша странка је протестовала против сумњивих фабрика, загађења ваздуха и воде и мини хидроелектрана. Наша природа је наша светиња и са тим нема шале. ПОКС ће увек подржавати овакве иницијативе и предлагати своје.

ПОКС има изражен циљ да помогне ратним војним ветеранима, који су, чини се, препознали вашу политику.

Управо тако. Нашој коалицији НАДА (Национално-демократска алтернатива) коју чине ПОКС, ДСС и 14 удружења грађана, а која ће и на будуће изборе излазити заједнички, придружила су се још три удружења која окупљају ратне ветеране деведесетих година: Српски ратни ветерани из Суботице, Инвалиди и ветерани ратова Нови Сад «Милош Обилић»  и Српски ратни ветерани из Зрењанина, као и удружење грађана Гвоздени пук – Књаз Михаило из Београда. Србија мора да се одужи ратним ветеранима на конкретан начин, и да им укаже поштовање и уважавање не само на речима, захвалницама и медаљама, него на делу, са конкретном месечном помоћи из буџета, као и бројним привилегијама и олакшицама. Споразум о сарадњи који смо потписали са удружењима ратних ветерана нас обавезује да се заједно боримо у будућем сазиву скупштине за права наших јунака, који су заслужни за опстанак и слободу Србије и који су били спремни да за њу жртвују и своје животе.

Шта би нам краљевина конкретно донела?

Промена уређења Србије из републике у краљевину би аутоматски донела системске промене у нашем друштву, кроз успостављање уставне парламентарне краљевине, по узору на најбогатије, најуређеније и најстабилније земље Европе и света, попут Краљевине Шведске, Краљевине Норвешке, Данске, Белгије,Краљевине Шпаније, Холандије, Уједињеног краљевства Велике Британије, Аустралије, Канаде, Царевине Јапана. То значи да би државом управљала Влада Краљевине Србије изабрана од стране парламента, који бира народ на изборима, а краљ би имао улогу симбола српске традиције и државности, коректора власти и помиритеља политичких странака око кључних националних интереса. Време је показало, док је наша држава република, могу се смењивати разне странке на власти, али значајних промена на боље неће бити. Једино променом облика владавине, из републике у уставну парламентарну краљевину ће доћи до истинске промене система у Србији, напретка и развоја.

Неки други ће, опет, рећи, да је најважније враћање правне државе. Какав је ваш став по том питању?

Апсолутно. Враћање краљевини ће вратити и значај институцијама у Србији. У овом садашњем, републиканском, накарадном систему, нема институција. Од успостављања вишепартијског система у Србији, 1990. године, увек је један човек, а обично је то и лидер најјаче странке, у исто време и извршна и законодавна и судска, па и војна власт. Он о свему одлучује и урушава институције. Није крив појединац, крив је систем који му то омогућава, а то је зато јер не постоји ауторитет који ће му ограничити власт и натерати га да поштује Устав и своја овлашћења. Управо због тога нам треба краљ, да буде коректор власти, да својим ауторитетом свакога опомене, ко прекорачи своја овлашћења. Он то једини може, јер није члан ниједне странке и јер на њега нема утицаја ниједан политичар у земљи, ни споља. Краљ одговара само народу.

После 22 године од бомбардовања Србије, заговарате тужбу Србије против НАТО. Колико сматрате реалном такву иницијативу?

Потпуно је реално и можда чак и закаснело. Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) тражи да Србија покрене тужбу против одговорних у НАТО пакту због ратног злочина почињеног током бомбардовања наше земље 1999. године. Иако су од завршетка бомбардовања прошле две деценије, права монстуозност агресије, тек се сада види. Према истраживањима наших онколога, у Србији је због утицаја осиромашеног уранијума до сада умрло више од 40 хиљада а оболело више од 70 хиљада људи. За 78 дана бомбардовања НАТО је употребио више од 15 тона осиромашеног уранијума, што је аквивалент за неколико атомских бомби бачених на Хирошиму. Тужба и адекватно кажњавање одговорних, биће слаба утеха због свесног тровања земљишта, воде и ваздуха, али је наjмање што наша држава може да учини на путу ка задовољењу правде.

После 22 године од бомбардовања Србије, заговарате тужбу Србије против НАТО. Колико сматрате реалном такву иницијативу?

За нас је статус Косова и Метохије решен и за нас то није отворено питање. Резолуција Савета безбедности УН 1244 је дефинисала Косово и Метохију као саставни део Србије. Све више земаља прихватају силу закона, а не закон силе. Потребно нам је само стрпљење. Сматрамо да у разговоре око решавања низа проблема на Косову и Метохији треба укључити као посреднике и Русију и Кину, јер су те земље, заједно са САД и ЕУ изгласале поменуту резолуцију, коју је и Србија прихватила. Србија нема разлога да подлеже притисцима око решавања тзв. статусног питања ове јужне српске покрајине, него да чека за нас још повољнији међународно-политички моменат. Време ради за нас и наше природне савезнике, који из дана у дан јачају. А да је краљевина једино решење за Косово и Метохију, учи нас и историја. Косово, као и Рашку област и Македонију је 1912. године у Првом балканском рату од турског ропства ослободио је Краљ Петар I Карађорђевић, у народу познат као Kраљ Ослободилац. Док је Србија и Југославија била краљевина, није било границе између Косова и Србије. Ту такозвану границу око које се ми сада споримо са Албанцима, уцртали су они који су свргли краљевину, а то су комунисти. Осим овога, они су шездесетих година прошлог века населили преко 200.000 Албанаца из Албаније на Косово и Метохију, а Србима који су протерани са Косова, њих 50.000, законом су забранили повртак још 1946. године. Када Србија опет буде краљевина, поново ће повратити пун суверенитет над Косовом и Метохијом.

То је ваш програм. Али шта кажу грађани? Колику подршку у Србији има повратак краљевине, и помаже ли када иза те идеје стоје интелектуалци попут Душана Ковачевића и Матије Бећковића? 

Подршка обнови краљевине је све већа. Према последњим истраживањима, трећина српског народа је за краљевину, а чињеница да неки од наших највећих интелектуалаца и академика стоје снажно уз ову идеју указује на њену озбиљност и величину. Из дана у дан нам прилазе десетине људи који у нашој странци коначно имају место са ког могу да се боре за ове идеале – да Србија поново буде јака и поштована, ниже победу за победом и буде место са ког млади људи неће одлазити, него ће се у њега враћати.

Шта су Албанци направили од српске цркве на Космету, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА