Најновије

Да ли је Никола Тесла био верник?

Један од највећих умова света, Никола Тесла, свој живот је посветио науци, али о његовој духовности не зна се много. Отац и деда били су му православни свештеници, а у породици у којој је рођен укупно је било девет свештеника.

Никола Тесла. (Фото: pixabay. com)

У разним књигама се помиње утицај Теслиног оца, негде се може пронаћи да је вежбао јогу, медитирао, да му је био близак хиндуизам, да је поштовао све религије, а да је молио Оченаш.

Његовом духовном страном личности бави се презвитер СПЦ Оливер Суботић који је написао и књигу “Никола Тесла – духовни лик”.

– Цела његова личност излази ван конвенционалних оквира и највероватније, што би код њега у чињеничном смислу могло да се утврди, свакако су његови ментални капацитети, способност размишљања која је невиђена у историји науке – рекао је за РТС презвитер Суботић.

Додао је да ипак највише инсистира на томе да ће највећи део Теслине личности за нас остати – тајна.

– Ми можемо да реконструишемо један део, то ће бити врх леденог брега. Тај један део можемо да реконструишемо на основу његових текстова, чланака, кореспонденције… Он је имао 10.000 кореспондената… Али, у дубину његове душе заћи – то ће заувек бити немогуће – сматра презвитер Суботић.

На питање о томе да ли је поједностављивање рећи да је Никола Тесла био православац, хришћанин, Суботић каже:

– Када кажемо “хришћанин”, морамо ту да направимо једну нијансу. Постоји више врста хришћана. Имате литургијске хришћане који су сваке недеље на служби, који редовно посте, и Богу се моле. И то би било нешто што би било хришћанство у ужем смислу. Он није живео литургијски, јер је његов живот био од хотела у коме је живео до своје лабораторије, и он се потпуно томе предао. Али његов религијски доживљај и његова етика су суштински хришћанске.

Подсећа да је, када је Тесла примао Едисонову медаљу, рекао за себе да је “дубоко религиозан у срцу – на свој начин”.

– Увек је експлицитно издвајао хришћанство из корпуса светских религија говорећи да је оно једина експериментална религија – то је његова реч -рекао је презвитер Суботић који је регистровао и задужбину “Петар Мандић”.

Каже да су приходи од продаје књиге намењени у хуманитарне сврхе, а да су међу циљевима Задужбине развој школа родитељства у Србији, како наводи “по угледу на Теслину везу са родитељима”.

Ким Џонг Ун кренуо да искорени западне утицаје! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА