Најновије

Вучић набавља аутобусе од фирме која наоружава тзв. Војску Косова

Пре неколико дана сазнато је да пријатељ и брат Александра Вучића, Реџеп Тајип Ердоган, преко турске фирме БМЦ, врши испоруке оклопних возила тзв. Војсци Косова. Информација би остала незапажена, будући да је Вучићев пријатељ и брат међу првима признао независност Косова, да иста фирма није добила посао од 34,2 милиона евра без ПДВ-а, за испоруку 100 аутобуса ГСП Београд.

Вучић набавља аутобусе од фирме која наоружава Војску Косова (Фото: Јутјуб)

БМЦ је један од највећих произвођача комерцијалних и војних возила у Турској. Његови производи укључују камионе, аутобусе, војне камионе и оклопна возила.

Компанија је основана 1964. године, са 26% партнерства британске British Motor Corporation. Преузео га је Çukurova Holding из Турске 1989. године, а владин ТМСФ (Турски фонд за осигурање штедних депозита) 2013. године.

БМЦ је коначно преузет у вредности од 751 милиона турских лира, у партнерству од 51% турске стране (Ethem Sancak & Talip Ozturk) и 49% катарске стране (КАФИЦ – Одбор за индустрију оружаних снага Катара).

Министар одбране у Влади Косова, Арменд Мехај, похвалио се након службене посете Анкари, да је договорена испорука војне опреме Приштини од стране Турске и то баш од ове фирме. Реч је о тактичким оклопним возилима типа „Вуран“ и „Кирпи“, а договорена је испорука 14 возила.

Ова возила већ неко време користе турске снаге безбедности и имају високу покретљивост и издржљивост, а могу да раде у тешким временским условима и на веома неприступачном терену.

Тзв. Косовске безбедносне снаге сваке године од Вучићевог пријатеља и брата Ердогана добијају донацију од око 100 милиона турских лира (око 9,7 милиона евра), којом се онда уговара куповина војне опреме.

И сви би рекли да није ништа неуобичајено у целом том поступку, да режим Александра Вучића, којем су пуна уста патриотизма и бриге за Косово, управо преко исте фирме, набавља аутобусе за ГСП Београд. Наравно, све ово не би било могуће без амина Вучићевог пријатеља и брата, Реџепа Ердогана, који је недавно изјавио како предано ради да што више земаља у свету призна Косово као независну државу.

– Где год постоје потлачене државе, ми смо ту да помогнемо, а једна од ових земаља је Косово. Сада 114 земаља признаје Косово и желимо да се тај број повећа – истакао је Ердоган.

То није спречило Вучића да преко својих поданика у управи Града Београда обезбеди набавку 100 злобних аутобуса на гас од БМЦ-а, на, како стручњаци тврде, „грубом и безобразно намештеном тендеру“, где се унапред знало ко ће добити тај посао.

– Питамо и да ли је истина да се на тендер јавио други понуђач са нижом ценом и бољим производом, али је одбијен из процедуралних разлога? Како је могуће да ће ових 100 аутобуса бити плаћено енормних 342.000 евра по возилу, а да су исти зглобни аутобуси на гас марке БМЦ плаћени у Новом Саду пре две године 258.000 евра по комаду, односно за 84.000 евра ниже него у Београду – упитали су у саопштењу за јавност из Центра за локалну самоуправу.

И док режим уништава домаћи „Икарбус“, иако је Вучић обећавао да ће производити моторе за Мерцедес, набављају се, и то не први пут, аутобуси од фирме која је под контролом Вучићевог пријатеља и брата Ердогана, а који отворено ради против интереса Србије на Косову.

Подсећамо, 2019. године, од фирме БМЦ Град је набавио 70 нископодних соло аутобуса.

Седат Чинар, директор турске компаније БМЦ захвалио је тада градским челницима на сарадњи и представницима ГСП „Београд“ и изразио задовољство што су аутобуси за градски превоз у српској престоници набављени баш од компаније БМЦ.

И Град Нови Сад је у априлу ове године добио 29 нових аутобуса на гас турског произвођача БМЦ купљених кредитом ЕБРД.

Изгледа да су провизије, ако је веровати експертима, јаче од било каквог патриотизма и осећаја одговорности према земљи. А какви још дилови Вучића и брата му Ердогана су у игри, остаје нам да видимо.

Шта Путин каже о Авганистану прочитајте ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА