Најновије

"Вашингтон пост": Американцима понестаје Украјинаца које могу да обучавају

Последња бригада коју су обучавали Американци напустила је Немачку у јануару или фебруару, рекао је званичник САД.

Број и учесталост украјинских војника који пролазе обуку у америчким базама у западној Европи пали су на скоро нулу последњих месеци, што сугерише да Кијеву понестаје људи, рекли су амерички званичници за "Вашингтон пост".

Амерички инструктори започели су обуку украјинских трупа у априлу 2022. године, а вежбе су се одржавале на полигону Графенвер у Немачкој. Око 3.100 украјинских војника прошло је америчку обуку до краја 2022. Програм је, уочи катастрофалне летње контраофанзиве Кијева, у јануару 2023. проширен на обуку 12 бригада.

Поред ових 12 бригада, три бригаде су обучавале друге европске земље, док су амерички инструктори предавали комбиновану тактику тенковском батаљону и два батаљона националне гарде.

Међутим, последња бригада обучена у Немачкој напустила је Графенвоер, највећу америчку команду за обуку у иностранству, у јануару или фебруару, рекли су анонимни званичници "Вашингтон посту". У месецима од тада нико није прошао обуку, "што сугерише исцрпљивање кадровског цевовода", парафразирао је лист.

Иако је председник Владимир Зеленски у фебруару рекао да је од почетка Специјалне војне операције Украјина изгубила 31.000 војника, западни медији и званичници наводе да је та бројка грубо потцењивање, док Москва украјинске губитке процењује на готово пола милиона.

У децембру је Зеленски објавио да је војска од њега затражила да мобилише додатних 500.000 војника и тада је кренула фуриозна кампања мобилизације Украјинаца - снижена је старосна граница, пооштрене су казне, ускраћују се грађанска права.

УКРАЈИНЦИ СЕ ПОВУКЛИ И НАПУСТИЛИ ПОЛОЖАЈЕ! Руси одмах улетели! Када су чули наређења официра, настала општа бежанија!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА