Најновије

ПАКЛЕНИ ПЛАН ЕУ: Планирају балкански бедем за Путина и Ђипинга!

Европска унија разрадила је пројекат којим жели да спречи продор Русије и Кине на Балкан, а централни део те стратегије је формирање Балканске уније, у коју би ушли Србија, Црна Гора, Албанија, Северна Македонија и Босна и Херцеговина. Иза ове идеје, стоје немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Емануел Макрон и доскорашњи премијер Аустрије Себастијан Курц.

Владимир Путин и Си Ђипинг (Фото: kremlin.ru)

Како кажу добро упућени саговорници нашег листа, стратегија ЕУ против Москве и Пекинга разрађује се већ дуже време, али ће њена реализација бити убрзана након што су се пре неколико дана у Русији срела двојица председника, Владимир Путин и Си Ђинпинг.

- Лидери Русије и Кине сагласили су се, а то нису претерано ни крили, да две државе заједнички делују широм планете, свуда где за то имају обострани интерес. Једно од тих подручја свакако је и Балкан, и то из два разлога. Прво, ту је блиска линија додира Русије са Западом и НАТО, друго, овај регион је важан део кинеског економског мегапројекта "Појас и пут", а и потенцијално стратешко чвориште за токове руског гаса - рекао је за Српски Телеграф један од саговорника из дипломатских кругова.

Као пробни балон за план ЕУ, преко бечког листа Пресе, блиског аустријској влади, пласиран је текст у ком се наводи да би се Балканска унија формирала по узору на ЕУ, те да би земље региона тек на тај начин могле евентуално заједно да приступе ЕУ. Да не буде забуне о чему се тачно ради, Пресе у игру одмах увлачи Москву и Пекинг:

- Ако изостане овакав сценарио, Кина, Русија и Турска између себе би поделиле регион. За политичком стабилношћу Кремљ, као ни Комунистичка партија Кине или турске аутократе, нису заинтересовани, те би крај тензија међу балканским народима био незамислив - пише бечки дневник.

Домаћи аналитичари немају много дилема да се иза идеје о Балканској унији крије заправо намера ЕУ да стави наш регион под контролу, те онемогући превласт Русије и Кине.

- Идеја о Балканској унији постоји још од 2002, тада је то било замишљено као својеврсна мини-унија бивших југословенских република, али без Хрватске и Словеније, плус Албанија. Но, сада је та идеја добила сасвим другачији карактер, а то је да за те земље мини-уније нема чланства у ЕУ, али ће зато бити под њеном контролом. Циљ ЕУ је да контролише овај регион да не би дошле Русија и Кина, које ће понудити своју политичку и економску сарадњу. Они неће то јавно да кажу, већ причају да је то припрема за чланство у ЕУ - објашњава геополитички аналитичар Срђан Перишић.


Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић подсећа да су овакве идеје постојале и раније и да се нису историјски доказале.

- Балкан је у сваком смислу део европске културе и историје и потпуно је уклопљив у ЕУ систем, па не видим зашто правити паралелни. Зашто неко мисли да су историјски, рецимо, скандинавске земље, Велика Британија или Иберијско полуострво више европски од Балкана - каже министарка.

- Ова идеја у ствари показује да је политика проширења у другом плану и на овај начин нам се препоручује да се сами организујемо. Овај простор би очито требало да буде нова периферија ЕУ. Ако хоће да спрече утицај Русије и Кине, онда треба да нас приме што пре.

Јакша Шћекић, дугогодишњи новинар BBC, има слично виђење:

- Ако је то тачно, то би дошло за земље западног Балкана малтене као слање детета у припремни разред. ЕУ стварно мора да се одлучи хоће ли да прими регион или да нас држи на дистанци.

Путин oбнавља Русију за 400 милијарди долара! Више о томе ОВДЕ

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА