Најновије

РУСИ МЕЊАЈУ УСТАВ, КРЕМЉ ПОВУКАО НЕВЕРОВАТАН ПОТЕЗ: Путин би могао доживотно да влада!

Кремљ је отворио могућност промене руског Устава након што је предложено јачање моћи парламента. Овај потез могао би проширити власт председника Владимира Путина.

Путин и Лукашенко (Фото: kremlin.ru)

Дмитри Песков, Путинов портпарол, рекао је да је идеја уставних амандмана, укључујући давање парламенту глас у формирању владе, наишла на широку реакцију и ствар је за дискусију. 

Путин 2024. мора да сиђе са председничке фотеље како би избегао кршење уставне одредбе која брани више од два мандата заредом. Иако је он претходно искључио промену устава како би остао председник, његови саветници испитују начине који би ефективно продужили његов останак на власти, који је већ дужи од совјетског диктатора Јосифа Стаљина.

- Кремљ разматра промене електоралног система како би се обезбедио доњи дом парламента на изборима 2021, усред пада популарности владајуће Јединствене Русије – тврде извори упознати са припремама, преноси “Москов тајмс”.

Чврст стисак законодавног тела, државне Думе, дао би Путину широк простор за маневрисање.

- То би могло да му омогући да мења улоге како би остао у власти као лидер владајуће партије и премијер са проширеним уставним овлашћењем о трошку председниковања – кажу два извора блиска Кремљу.

Председник Думе Вјачеслав Володин је јуче истакао да Русија мора исправити “недостатак неопходног баланса између рада законодавних и извршних тела”.

- То у најмању руку значи дозвољавање законодавцима да учествују у избору министара владе, а то би захтевало уставне промене – рекао је Володин, додајући да се односи само на мање “циљане” промене.

Тренутно, руски парламент гласа да одобри премијера и владин тим који је он изабрао. Иако провладини чланови парламента углавном подржавају идеју, шеф комисије за људска права Кремља Михаил Федотов рекао је да се противи било каквој измени Устава.

Напори Кремља да изнађу алтернативе да Путин остане на власти нису далеко одмакли. Запело је и убеђивање председника суседне Белорусије о потенцијалном спајању с Русијом, што би омогућилу Путину да постане шеф уједињене државе.

Такође, најава казахстанског председника Нурсултана Назарбајева да ће сићи са фотеље али задржати позицију у министарствима спољне политике и безбедности не гледа се као реалистичан модел за Русију јер би нови председник могао теоретски изазвати Путина.

Оборили смо ирански дрон у Ормушком мореузу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА