Најновије

СРБИЈА НА НОГАМА! ПУТИН СЕ УКЉУЧУЈЕ У ПРЕГОВОРЕ О КОСОВУ: Огласио се Кремљ! Ово је њихова порука!

Руски председник Владимир Путин сматра да је подела Косова једино правично решење које ће обезбедити мир у овом региону. Москва се први пут изјаснила да Кремљ подржава постизање компромиса који, како истичу, неће бити преседан.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

- Москва је за постизање компромиса и за решење које заговара Србија. Исто тако спремни смо да се укључимо у разговоре - преносе ставове Кремља извори из дипломатских кругова.

Да се Путин спрема за преузимање активне улоге у решавању косовског чвора, потврдио је и руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко. Наводећи да је Русија за постизање компромиса, руски дипломата нагласио је да нема разумевања за све оне који тврде да би то решење било преседан у историји.

- Не можемо да разумемо ни изјаву да би подела Косова створила преседан у Европи. Бивша Југославија је рашчлањена на све могуће начине. И после свега испада да преседан није било ни комадање СФРЈ, ни СРЈ, ни саме Србије, а да би подела Косова била преседан. Такве изјаве звуче веома чудно - оценио је Харченко у интервјуу Политици.

Полазна тачка 1244

Према његовим речима, Русија подржава само варијанту која доноси компромис.

- Да не буде забуне око тога да би Русија подржала евентуалну поделу, не. Али можемо да подржимо само варијанту која доноси компромис. Тада да - истакао је амбасадор.

Харченко је закључио да решење може бити нађено само као резултат дуготрајних преговора и компромиса, и то с полазним координатама у међународном праву, што је у овом случају резолуција 1244 СБ УН.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић истиче да је најбитнија порука да без Русије нема расплета косовског чвора, што је јасна порука свима да расплет мора да буде на нивоу СБ, међународног права и Резолуције 1244.

- Поручено је и да ће Русија подржати све оно што Србији одговара, укључујући и српски став о компромису, шта год то значило, као и да у околностима када је Пандорина кутија одавно отворена нема смисла одбацивати било какво решење уколико се, наравно, две стране договоре - објашњава Миливојевић.

Дупли стандарди

По његовој оцени, изјава руског амбасадора сведочи у прилог чињеници да је Москва дала предност српском ставу, као и да Русија у свакој варијанти подржавати српски став.

- Јасна је порука другима да не праве рачун без крчмара и да врше притисак на Србију за нешто што Србији не одговара, те да ће Русија подржавати Србију у њеним напорима да нађе компромисно решење - рекао је Миливојевић за Српски телеграф.

Бивши шеф дипломатије СР Југославије Живадин Јовановић истиче да је јако важно то што су из Русије поручили да нема решења без њих јер је познато да државни врх Русије, укључујући председника Путина, сматра да је решење могуће једино уз поштовање Резолуције 1244 и Устава Србије.

- Такође је познато да Русија најјасније од свих подржава суверенитет и територијални интегритет. Ово што је амбасадор говорио не видим као промену руског става, већ као указивање на политику дуплих стандарда западних земаља - рекао је он.

Рат милијардама због Србије

Говорећи о односима са Србијом, представници Русије и САД "гађају" се инвестицијама у нашој земљи, те се утркују да истакну ко је више новца донео у Србију. Тако је руски амбасадор навео да су њихове компаније у нашу земљу уложиле више од четири милијарде долара, а "Гаспромњефт" више од три милијарде, док је само до 2025. у плану још око 1,4 милијарди инвестиција.

- Други велики инвеститор је "Лукоил" са 345 милиона долара. Не заборавите ни "Руске железнице", које имају велику динамику улагања. Тежимо да будемо међу првима по инвестицијама у Србији, а исто важи и за трговину, где нам је циљ да са садашњих три и нешто, премашимо четири милијарде годишње - навео је Александар Боцан-Харченко.

С друге стране, амерички амбасадор Кајл Скот такође је истакао да су инвестиције САД у Србији достигле четири милијарде долара, те да је, захваљујући америчким компанијама, отворено скоро 20.000 радних места у различитим секторима српске привреде.

Шиптари прете Русији да призна Косово! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА