Најновије

Да ли ће се Хрватска нормализовати као држава или ће наставити пут ка усташтву?

Хрватска се налази пред судбинским изазовом: хоће ли се у следећим месецима потврдити као чланица ЕУ која дели европске вредности или ће остати на маргини ЕУ.

Хрватска (Фото: sabor.hr)

У ауторском тексту за портал Аутограф, Грубиша каже да је Хрватска, као једна од постјугословенских, балканских земаља, разапета између начела грађанске демократије на једној страни и популизма, национализма и задртог конзервативизма на другој страни с перманентним кокетирањем према хрватској иначици нацифашизма, која се у Хрватској зове усташтво.

Подсећа да је у ортбиту ЕУ Хрватска ушла након мукотрпног преговарања - по дужини преговарања је остварен рекорд: чак седам година према просеку од пет година за земље бившег источног блока.

Па и онда, након завршених преговора, било је дилема међу старим чланицама ЕУ да ли се Хрватска доиста променила набоље и изашла из националистичког нимбуса, из фазе посткомунистичке "националне демократије" и прерасла у модерну грађанску демократију, пише Грубиша.

Сада, каже, након седам година од уласка Хрватске у чланству ЕУ, видимо да су сигнали које шаље и даље контрадикторни.

Не спорећи добре знаке, Грубиша указује да стижу и лоши који говоре да се хрватско друштво враћа моделу националне демократије, популистичко-националистичке владавине нових елита које су замениле стару генерацију националистичких вођа, које су преузеле власт и створиле нови амалгам плутократије и охлократије, чији је знак препознатљивости општа, већ ендемична корупција.

Као добар знак Грубиша наводи сагласност Европске комисије који је стигао ових дана да Хрватска може д приступи Шенгенској зони, али указује да, с друге стране, када је хрватској јавности познато колико је порозна граница према Босни и Херцеговини, а истовремено Хрватска има отворене територијалне спорове са свим својим суседима (с изузетком Мађарске), јављају се дилеме и о овој оцени, која је, како каже, пре знак слабости ЕК него знак снаге Хрватске.

Такође, као позитиван знак Грубиша наводи то што је Ријека, у јакој конкуренцији, изабрана за Европску престоницу културе за 2020.

Тако су се, каже Грубиша, у неколико седмица стекли различити знаци из Хрватске - они добри, као што је случај с Ријеком, номинално добри, као што је одлука о техничкој спремности Хрватске за приступ Шенгенском споразуму, најава Европског семестра под председавањем Хрватске и оцене о шампионству у корупцији из извора међународних банака и невладиних удруга.

Хрватска се, истиче Грубиша, доиста тако налази пред дилемом - а којим ће путем отићи остаје да се види.

Подигните оптужницу да кажем све на суду! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА