Најновије

"Геноцид над Србима у Хрватској ствар националне безбедности"

Бери Литучиказе каже да Срби морају разоткривање истине о геноциду над Србима у Хрватској у Другом светском рату схвате као питање националне безбедности.

Усташе (Фото: Јутјуб)

Оснивач Института за Јасеновац објашњава да истина о страдању Срба од усташа није сакривана не би нам се догодиле све несреће у ратовима деведесетих, укључујући и прогон народа из Хрватске и с Косова.

Литучи, универзитетски професор из Бруклина који је први у Америци, још 1997. године, основао институцију која се бави страдањима Срба у НДХ, каже за данашње "Новости" да се НАТО никада не би усудио да бомбардује нашу земљу да претходно Срби нису сатанизовани у целом свету, делимично, како наводи, и својом кривицом.

Американац, који је 2005. успео да у Парку сећања на Холокауст у Њујорку постави Спомен-камен посвећен страдалима у Јасеновцу, а 2019. и на стратишту Јадовно, наводи да се управо пред очима целог света догађа "велика и срамна ревизија историје, у којој злочинац и жртве замењују места".

Литучи још наводи да су у Музеју Холокауста у Вашингтону, који је отворен 1993. године, страдања Срба релативизована и поништена, док је из њега, додаје, кренула прича о српском геноциду над Бошњацима у Сребреници.

Бери Литучи указује и на чињеницу да се Хрватска нигде не помиње као земља одговорна за геноцид у Другом светском рату и додаје да Србија треба да покрене процес пред Међународним судом за ратне злочине против Загреба.

Он тврди и да све жртве хрватских логора имају право и могућност да потраже одштету за личне патње пред међународним судовима, и не сумња да би правду добиле, пишу "Новости".

Нема ништа од „велике Албаније“! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА