Најновије

Срби у Хрватској су јасно рекли ко је њихов избор за председника!

Након избора у Хрватској и гласова који су распоређени на нивоу целе земље јасно је ко ће у други круг: Зоран Милановић, бивши премијер и актулена председница Колинда Грабар Китаровић. Ипак, два дана после изласка на биралишта тешко је проценити у потпуности коме су Срби у Хрватској дали предност.

Милорад Пуповац (Фото: Јутјуб)

"Блицовим" истраживањем по жупанијама и општинама у којима живи већинско српско становништво, дошли смо до податка да су гласови прилично уједначени - у свим општинама са већинским српским становништвом први круг избора је добио Зоран Милановић. Још је занимљивија чињеница да његова предност није била у неколико процената, какав је случај на нивоу Хрватске, већ је у многим општинама он добио више од 50 одсто подршке гласача, а у неколико њих и више од 70 одсто.

Претворивши то у конкретне бројке уместо процената, уз ограду да поједине општине још немају обрађене резултат је следећи: 3.585 гласова за Милановића и 1.463 гласова за Колинду Грабар Китаровић. То показује да је изразито мали број Срба и изашао на гласање.

Најубедљивији резултат у претежно српској општини освојио је Милановић у Негославцима у Вуковарско-сремској жупанији где је освојио чак 72,67 одсто гласова, док је Колинда освојила треће место са свега 5,81 одсто.

Слична ситуација и у многим другим општинама жупанија у којима Срба још увек има: Осјечко-барањској, карловачкој, Сисачко-мословачкој, затим Шибенско-книнској и Личко-сењској. Ипак када се погледају жупаније у целини подела гласова није тако доминантно на Милановићевој страни.

Такво гласање донекле не чуди, будући да је председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац своју подршку на овим изборима дао Зорану Милановићу иако је на претходним био уз ХДЗ и Грабар Китаровић.

- На председничким изборима у Хрватској већину гласова освојио је кандидат опозиционе Социјалдемократске партије Зоран Милановић, који заговара нормалност, толеранцију и поручује да је рат завршен и да треба градити мир, поручио је раније лидер Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац гостујући на Пинку.

Ипак, када се одмакнемо од статистике, стање међу Србима је врло подељено. Док су неки гласали и придружили се одлуци Пуповца, многа села посебно у Шибенско-книнској жупанији су бојкотовала изборе, незаовољни кандидатима за које тврде да подједнако не доприносе побољшању њиховог статуса у Хрватској.

- Начелна одлука била је да не гласамо, нико из мог села није отишао на бирачка места, чак ни превоз није организован - рекла нам је једна повратница у околину Книна и додаје да је реч о договору који су многи испоштовали.

Што се тиче гласања у Србији, од око 30.000 потенцијалних гласача, на биралишта је изашло свега нешто више од 700 људи.

Грабар-Китаровић је у Србији освојила 40,61 одсто гласова хрватских бирача, показују резултати избора са два бирачка места, у Београду и Суботици. Милановић је добио 21,27 одсто гласова, а Шкоро 20,44 одсто.

Морамо да разговарамо са Владом Црне Горе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА