Најновије

ПУТИН ЖЕСТОКО ОДБРУСИО ЗАПАДУ: Нико неће моћи да заустави "Северни ток 2", па чак ни Трамп!

Ни претње председника САД Доналда Трампа новим санкцијама више не могу да зауставе завршетак гасовода "Северник ток-2". Представници Русије који су одговорни за реализацију тог пројекта рекли су немачкој канцеларки Ангели Меркел која је у суботу боравила у Москви да и без швајцарске компаније "Олсиз" могу да поставе преостали део цеви на дну мора.

Владимир Путин (Фото: ria.ru)

Спремност Русије да својим снагама доврши гасовод потврдио је и председник Владимир Путин који је истакао да Русија и без иностраних партнера може да заврши гасовод који се и тако приближио немачкој обали. Путин је био искрен па је признао да би то швајцарска компанија брже завршила.

У Москви је већ саопштено да ће уместо швајцарске компаније завршни део посла од територијалних вода Данске до немачке обале цеви постављати руски брод "Академик Черски". Тај брод је направљен у Кини а за њега је "Гаспром" платио милијарду долара. Сада се он налази на модернизацији без које он не би могао да заврши посао. До куповине "Гаспрома" тај брод се звао "Џексон 18". Он је требао да ради на гасној бушотини у Охотском мору на Далеком Истоку.

После модернизације брод "Академик Черски" ће моћи да вари еви са аутоматском ултразвучном контролом. Модернизација брода ће бити обављена у Нахотки на Далеком Истоку. Њему ће на постављању цеви помагати баржа за сидрење "Фортуна" која ће му помоћи да може да ради и кад су велики таласи.

Један број руских експерата сматра да би било боље да се за довршење "Северног тока-2" изнајми брод који одмах може почети да ради али то није једноставно учинити јер власник мора да буде свестан да му моћна Америка може направити бројне проблеме.

Кад се све то зна јасно је зашто је Путин казао да ће бити пролонгирани рокови завршетка "Северног тока-2".

После преговора са Путином у Кремљу немачка канцеларка Ангела Меркел је казала да ће од гасовода "Северни ток- 2" користи имати не само Немачка већ и друге европске земље. Она је критиковала америчке санкције јер по њеном мишљењу нису у складу са међународним правом. Меркелова је нагласила да је "Северни ток-2" чисто економски пројект важан за многе земље. Осим тога она је оценила да је договор Русије и Украјине о транзиту гаса такође добар и користан.

На другој страни пољски премијер Матеуш Моравецки изјавио је да ни америчке санкције више не могу да зауставе довршење гасовода " Северни ток 2" мада би по њему било боље да никада није ни почела реализација тог пројекта.

Према Путиновој прогнози "Северни ток 2" ће бити готов до краја ове годиле или најкасније у првом квараталу 2021. године.

Меркелова и председник САД разговарали о Блиском истоку Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА