Најновије

СРБИЈА ЦЕНТАР ОБАВЕШТАЈНИХ РАТОВА! Американци и Британци улажу милионе за борбу против Русије на Балкану!

САД у сарадњи са Великом Британијом чине све да на Балкану ослабе утицај Русије и руског председника Владимира Путина. Формирана су четири обавештајна центра за спречавање руског утицаја у региону, за шта је издвојено скоро 30 милиона долара.

НАТО војска, Србија, Русија (Фото: nato.int)

Српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик, казао је да су у Сарајеву, Подгорици и Тирани основана три таква центра и да још један, засад скривени, постоји и у Београду.

У све се мешају

На појачане активности америчке службе ЦИА, немачког БНД, француског ДГСЕ, британског МИ6 и руског ФСБ у Србији указивали су недавно и српски званичници. Стране агентуре, иначе, делују разноврсно - од контаката са одабраним појединцима до финансирања медија и утицаја на различите групе у земљи и усмеравања догађаја.

- Британска Влада је рекла да даје шест милиона фунти за организоване активности за спречавање руског утицаја на Балкану. Америчка Влада је путем разних организација, што је јавно објавила, дала више од 20 милиона долара. Формирани су ти центри за спречавање тзв. руског утицаја у Сарајеву, Подгорици и Тирани. То су три центра на Балкану. У Београду делује вероватно неки скривени који се не може још разоткрити, али зано о томе - открио је Додик.

Немања Старовић из Центра за друштвену стабилност каже да јаче интересовање обавештајних структура узроковано порастом ауторитета Србије на међународном плану, што се потврђује и посетама свих најзначајнијих светских државника. Међу њима је био и Путин, чији се долазак очекује и септембра ове године.

- Велика средства која поједине државе улажу у деловање према Србији и домаћој јавности често се правдају борбом против руског утицаја, који се назива малигним, а који објективно није снажнији од утицаја многих других међународних актера. Важно је да издашна средства и новчани токови којима се из иностранства финансирају медији укључени у борбу против "малигног" руског утицаја буду транспарентни и подложни контроли.

Србија је, истиче, подигла капацитете у контраобавештајном раду, чиме се спречава деловање страног фактора супротно закону и међународним конвенцијама, како је показано у претходном периоду. 

Смета им јака Србија

Директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш каже да су обавештајне службе најутицајнијих земаља традиционално веома активне на Балкану, само се мења фокус у складу с њиховим економским и политичким циљевима.

- Константна је заинтересованост за екстремистичке и терористичке активности, пре свега везане за учешће исламиста са Балкана у сукобима на Блиском Истоку. А Србија је интересантна јер има одлучујући политички и економски утицај у региону, али не треба да брине, јер захваљујући Вучићевој политици има репутацију поузданог и одговорног партнера.

Француски носач авиона "Шарл де Гол" ускоро на Блиском истоку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА