Најновије

"ЗОРА ИДЛИБА": Сиријска војска потпуно деблокирала аутопут М5 Дамаск-Алепо – Турско посматрачко место у окружењу!(ВИДЕО)

У прекјучерашњим операцијама сиријска војска довршила посао у другој фази кампање „Зора Идлиба“, ослободивши југозападна подручја града Алепа, међу којима и најопаснију недовршену стамбену четврт Рашидин 4, из које су терористи од првих дана рата непрестано гранатирали градска подручја.

Мапа Идлиба на дан 11. фебруара (Фото: Јутјуб)

По први пут након више од седам година снаге сиријске војске успеле су успоставити контролу над кључним аутопутем М5, која повезује главни град Дамаск с другим највећим градом Алепом.

Такозвана Сиријски опсерваторија за људска права (СОХР) известила је у уторак да су сиријски војници и њихови савезници поновно успоставили контролу над аутопутем М5, након што су ослободили подручја у провинцији Алепо, која су била последња упоришта милитаната на путу.

Водитељ ове опскурне „организације“, Рами Абдел Рахман, изјавио је за АФП да је влада у Дамаску преузела подручје Алепово Рашидин Ал-Раба, додавши, “како то значи да они контролишу читав аутопут М5 први пут од 2012. године”

Ослобађање аутопута М5, која повезује главни град Дамаск с градовима Хама, Хомс и Алепо, долази након вишемесечне операције сиријске војске у ослобађању провинције Идлиб.

Идлиб и подручје северно од Алепа чине део једине велике територије који је још увек у рукама милитаната и разних терористичких група. Сиријска војска успела је вратити изгубљена подручја широм земље и готово целу сиријску територију вратити под владину контролу.

У изјави коју је у недељу пренела службена новинска агенција САНА, Главна команда сиријске војске објавила је да су се трупе које су ослободиле југоисток и исток покрајине Идлиба повезале са својим колегама који су напредовали у јужном Алепу на једном прелазном месту, успостављајући потпуну контролу над бројним градовима и стратешким пунктовима ослободивши готово 600 квадратних километара земље.

Сиријска влада се жалила да терористичке јединице која су окупирале Идлиб и део покрајине Алепо користе мештане као људски штит и спречавају их да хуманитарним коридорима пређу на сигурна подручја.

Овај развој догађаја је толико иритирао Турску да је Анкара послала своје војнике и војну опрему да, заједно с терористима, покушају спречити напредовање владиних снага. Иако је турска војска пре сиријске дошла у град Саракиб и успоставила четири контролна пункта на четири излаза из града, то није било довољно да спречи пад града у руке владиних снага.

Сада владине снаге још имају задатак проширити надзор над територијом западно од пута и да ослободе неколико насеља, укључујући Кан Ал-Асал, познатом по првом лажном нападу хемијским оружјем који је приписан сиријским снагама.

У огорченом наступу пред новинарима је челник управе турског председника Омер Селик рекао како Турска тражи да се сиријска војска врати на почетне положаје, на којима је била пре покретања офензиве. Како је то био захтев који је немогуће испунити, преговори између руске и турске делегације у Анкари у понедељак нису дали никакве резултате.

Због новонастале ситуације у Сирији ће руски председник Владимир Путин хитно телефоном разговарати с турским челником Реџепом Тајипом Ердоганом, рекао је ПР руског председника Дмитриј Песков. Ову је вест потврдио и турски министар спољњих послова Мевлут Чавушоглу.

Разговори су се водили у уторак 11. фебруара, преноси ТАСС.

Говорећи о кампањи сиријске војске, турски министар је рекао да “јамци примирја у Сирији, Русија и Иран, морају зауставити нападе режима”. Нагласио је да је Анкара “увек поштовала све обавезе које је преузела“, што је очита лаж, јер управо Турска није испунила ниједну обавезу преузету споразумима из Сочија и од 2018. се трудила одржати статус кво у Идлибу, уз стална гранатирања терористичких група из подручја с којих су се требали повући.

„С обзиром на ситуацију с нападима у Идлибу, настављамо контакте с партнерима из Русије. Руска делегација дошла је код нас како бисмо разговарали о тим питањима. Али нека сви знају да никада нећемо оставити без одговора смрт наших војника у Сирији “, казао је турски министар спољњих послова.

Раније у Кремљу су нападе милитаната из Идлиба назвали неприхватљивима, позивајући на заустављање било каквих терористичких активности, што је позив који је заправо био упућен Турској, јер Москва нема контакте с терористима и сиријском Ал Каидом у Идлибу.

У понедељак су медији који се позивају на Ердоганову администрацију рекли да је Анкара  од Москве тражила да заустави “нападе на турска проматрачка места у Идлибу“.

С најновијим напредовањем владиних снага је иза линија сиријске војске 6 од укупно 13 проматрачких места турске војске, која у смислу логистике и снабдевања зависи о руској помоћи.

Прочитајте ОВДЕ  да ли је на помолу нови рат?

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА