Најновије

АНАЛИЗА НЕСТОРОВИЋЕВОГ ГОСТОВАЊА НА Б92: Шта је све нетачно рекао за вирус!

Пулмолог Бранимир Несторовић, који је одлуком Владе недавно постао један од чланова кризног штаба за сузбијање КОВИД-19, у среду је током гостовања у емисији Фокус на Б92 изрекао низ неутемељених и паушалних тврдњи о новом вирусу корона, али и неке опасне ствари попут тога да су биљке имела и афричка мушкатла лекови за карцином. Осим тога, кроз осмех је поручио пензионерима (којима је забрањен излазак) да могу и да прошетају током дана јер „не верујем баш да ће полиција да хапси пензионере“, због чега га је чак и водитељ опоменуо. Раскрикавање доноси 10 нетачних или неутемељених тврдњи пулмолога Несторовића из ове емисије, а које смо успели да проверимо, уз напомену да их вероватно има и више.

Пулмолог Бранимир Несторовић (Фото: Јутјуб)

1.„Можда ће нам (Кинези) добацити екстракт имеле. Доста се бавим биљкама цео живот и имела се стално провлачи као лек за карцином. Изузетан лек за карцином. У овим методама неприхваћеним од стране медицине. Још пре сто година је објављена књига о лечењу карцинома имелом. Имела је страшно отровна биљка, немој сад неко да оде да кува имелу јер ће да умре. Мора да се припреми на јако прецизан начин. (...) И афричка мушкатла која је моја омиљена биљка, она садржи супстанце које лече рак, туберкулозу…“

Екстракт имеле је,како наводи америчка Агенција за храну и лекове (ФДА), један од најпроучаванијих препарата за лечење оболелих од канцера. Може се преписивати као додатна суплементација која припада алтернативним видовима лечења, за олакшавање неких тегоба код оболелих попут мучнине и повраћања.

Ипак, нема доказа да је, како каже Несторовић, лек за карцином. Из ФДА наводе да имела није одобрена као лек ни за рак нити за било коју другу болест.

Што се тиче „афричке мушкатле“, она се нарочито у традиционалној медицини Јужне Африке, али и у Европи, користила као природни лек за туберкулозу и друге болести. Од екстракта ове биљке данас се праве препарати којима се ублажавају симптоми бронхитиса и других дисајних проблема, као и за подизање имунитета. Научници испитују ефекте ове биљке, али тренутно нема доказа у званичној медицини да она може излечи рак или туберкулозу.

2. „Ако упоредите рецимо са Словенијом која је имала 200 и нешто досад потврђених случајева, један је пацијент већ умро. Ако упоредите са, рецимо, Аустријом, рецимо, ајде да упоредимо те неке земље које су сличне нама. У Грчкој већ пет смртних случајева, преко 700-800 случајева. Доста добро се држимо, морам да признам“.

Поредећи Србију са земљама у окружењу, Несторовић је у среду увече (18. март) закључио да се „добро држимо“, с обзиром на број оболелих (у том моменту 97, сада их је 149), као и нула мртвих до тог момента (већ у петак, два дана после гостовања, и код нас је преминуо први пацијент).

У Србији је, међутим, до 19. марта тестирано 486 људи. У поређењу са државама које је Несторовић навео, Србија је тестирала убедљиво најмање људи, па се можда и зато „добро држи“ - и сам Несторовић је више пута у емисији напоменуо да „онолико колико тестирате, толико ћете короне имати“.

Словенија је до тог момента имала 319 потврђених случајева, од чега је један преминуо, али је до 19. марта тестирано 20 пута више људи него код нас (9.860 њих). Словенија има свега нешто преко 2 милиона становника.

Аустрија (8,8 милиона становника) тренутно има преко 1.600 заражених и четворо умрлих (данас их има петоро умрлих), али је до 16. марта тестирано око 8.500 људи односно 17 пута више него у Србији.

Грчка има нешто више од 10 милиона становника, а према писању грчких медија који преносе речи портпарола Министарства здравља, имала 418 потврђених случајева (18. март) и четворо умрлих. Тестирано је више од 6.000 људи.

3. „Имамо искуство из Кине. Знамо да је највећа смртност била први месец, у децембру. Већ у јануару је била половина онога у децембру, у фебруару је била половина оне од јануара. То је та нека динамика. Значи на шест и по, шест недеља то је већ друга прича потпуно.“
Ово није тачно. Прва смрт у Кини забележена је 11. јануара, а до 23. јануара је забележено 17 смртних случајева. Према подацима Кинеског центра за контролу и превенцију болести, који на сајту бележи податке од 16. јануара, скала смртности јасно показује да је све до 23. јануара број умрлих на дневном нивоу био једноцифрен.

Од тог дана почиње рапидно да расте, од почетка фебруара већ је било по педесетак умрлих сваког дана, да би највећи број смрти био забележен крајем друге недеље фебруара (12. фебруар - 254 смртна случаја), односно четири недеље након првог смртног случаја. Након чега почиње полако да пада. Дакле, највећи број умрлих је био у фебруару - 2.722 од укупно 3.261 умрлог до овог момента.

4. „Ако вам други трећи дан падне температура, то није корона, тај може да изађе слободно напоље чим више није слинав. Корона је најинфективнија 2-3 дана пред, у инкубацији и 2-3 дана после кад се појаве тегобе. После тога већ даље не. Седми дан се сматра да онај ко је болестан више нема вирус у себи од момента кад су почеле прве тегобе. Петог дана они који су за болницу, они су већ у болници. А седми дан већ већина нема вирус никакав. Страшно уносе забуну те контроверзне вести, па се каже има пацијената који су после 28 дана и даље били инфективни. Колко их има? Три, три случаја у свету. Пустите та три случаја на миру, не можемо тако да размишљамо. После седам дана пацијент је негативан“.

Према последњим подацима Светске здравствене организације од 20. фебруара, вирус може опстати у горњим дисајним путевима од 7 до 12 дана од првих симтома, а до 2 недеље у тежим случајевима. Код неких пацијената забележено је присуство вируса и до 24 дана у горњим дисајним путевима.

То што вирус дуго остаје у телесним течностима, не значи и да је инфективан, како наводе из Европског центра за контролу болести. Ипак, то се не може знати „напамет“ - инфективност вируса се утврђује лабораторијским тестовима који ипак нису доступни тек тако, због ионако оптерећених капацитета.

Зато је препорука европског и америчког Центра за контролу болести за пацијенте који су били у кућној изолацији да мотре на своје здравствено стање:

„Особе са КОВИД-19 које имају симптоме и били су упућени на кућну изолацију могу да окончају кућну изолацију под условом да је прошло најмање 3 дана (72 сата) од опоравка који значи да је температура прошла без употребе лекова за снижавање температуре и да је дошло до побољшања респираторних симптома (кашаљ, кратак дах) као и да је прошло најмање 7 дана од када су се симптоми први пут појавили“, наводи ЦДЦ.

Другим речима, по препоруци ЦДЦ-а смете да изађете из самоизолације под условом да је прошло најмање недељу дана откако сте се разболели и то тек ако три дана немате више никакве симптоме (под условом да нисте никаквим лековима снижавали температуру). Дакле, ако имате температуру шест дана, немојте одмах сутрадан изаћи напоље (седми дан), већ сачекајте да прође још три дана без икаквих лекова и симптома.

Немачко Министарство здравља, пак, саветује да из кућне изолације не излазите пре истека две недеље (14 дана) од првих симптома и то само ако последњих 48 сати немате више никакве симптоме.

Како, према досад расположивим подацима, изгледа развој симптома по данима можете погледати у видеу Бизнис Инсајдера, који је снимљен на основу званичних података.

5. „Азијати су врло дисциплинован народи. Код њих кад кажеш нема, нема. Италијани не спадају у ту категорију, ни Шпанци. Зато имате ту дискрепанцу да Шпанија и Немачка имају исти број оболелих, а у Шпанији је умрло пар стотина људи, а у Немачкој двадесетак. Јер и Немци су дисциплиновани народ, они слушају шта им се каже“.

Према последњим званичним подацима шпанских власти (20. март у 20х) Шпанија је имала око 25.000 заражених и 1326 умрлих. У Немачкој су регистрована 16.662 оболела и 46 умрлих.

И док Несторовић ову значајну разлику у смртности нејасно повезује са „дисциплином“, немачки стручњаци, како пише Фајненшл Тајмс, сматрају да је ствар у нечему много конкретнијем.

Немачка, наиме, спроводи огроман број тестова, од најранијих фаза и код најблажих симтпома. Фајненшл Тајмс преноси речи Лотара Вилера, председника немачког Роберт Кош института, званичне институције која прати развој вируса у Немачкој, који наводи да тамошње лабораторије тестирају 160.000 људи недељно.

То је „више него све европске земље заједно од почетка кризе“. Поређења ради, Шпанија је, према писању тамошњих медија, до 19. марта успела да тестира свега 30.000 људи.

Предност овако великих капацитета је што тестирају и људе са благим симптомима, како наводи Ханс-Георг Кројслих, професор медицине и начелник вирологије на Универзитету у Хајделбергу.

„Претпостављамо да детектовање тако благих случајева варира од земље до земље. У статистичком смислу, то доводи до разлике у стопи смртности“, каже Кројслих а преноси ФТ.

6. „Ево кад погледате Босну, Македонију, практично случајева сигурно има, али тако тешких случајева практично нема. Немате пацијента интубираног, немате пацијента који је на респиратору“.

Док у Босни засад ниједан пацијент није на респиратору, у Северној Македонији јесте. Како је саопштило тамошње Министарство здравља, 16. марта је једна пацијенткиња из Дебра, града са севера земље, прикачена на респиратор, а њено стање је тренутно критично.

7. „Срби јако мало болују од АИДС-а, невероватно мало у односу на друге народе“.

У делу емисије Несторовић је говорио генерално о вирусима и искористио прилику да истакне нашу наводно добру генетику због које смо резистентнији од других и на ХИВ.

Када упоредимо број оболелих у Србији и у другим Европским земљама које имају сличан број становника као Србија, не може се тврдити оно што говори Несторовић.

Институт за јавно здравље Батут наводи да је број тестираних у порасту од 2010. године па је самим тим у порасту заражених ХИВ-ом.

Према подацима које су све државе света 2011. године доставиле СЗО-у, Србија је имала и више оболелих од АИДС-а од неких земаља из окружења које имају већи број становника. Од 1975. до тог момента у Србији је било регистровано укупно 2.725 заражених ХИВ-ом од чега 1.591 особа која је већ развила болест АИДС. Стање у Бугарској, земљи приближне величине, било је 1.473 позитивних на ХИВ и 334 оболелих од АИДС-а, у Словачкој 406 заражених ХИВ-ом и 61 оболели. Мађарска, која има више становника од Србије, до 2011. године је имала 2.115 ХИВ и 656 АИДС пацијената.

Из Батута додају да је у последњих десет година у Србији регистровано дупло више инфицираних него деценију пре тога, а то приписују пре свега промоцији тестирања и повећању броја тестираних. Оно око чега се слажу и домаћи и страни научници је да број заражених пре свега има везе са социјалном факторима који повећавају ризик од излагања вирусу ХИВ, али и са свешћу о значају тестирања.

8. „По неким полицијским проценама 11.000 људи би се појавило у Србији у следећих пар дана или у недељу дана на нашим границама (мисли на држављане Србије који се враћају у земљу, прим.нов). Немогуће је све тестирати, друго, нема ни сврхе тестирати их, јер ће неки од њих бити у инкубацији. Биће у оном периоду кад су здрави, а разболеће се за пет до шест дана. Њима ће тест бити негативан, неће имати температуру“.

Иако није чест случај да особе без симптома преносе вирус, та могућност ипак постоји. Штавише, према подацима Европског центра за превенцију болести, забележен је и један број пацијената код којих је тест био позитиван, иако нису имали никакве симтоме.

Тако је, на пример, 14 америчких држављана са јапанског крузера Диамонд Принцесс било тестирано позитивно на коронавирус, иако су претходно били без симптома. Другим речима - ако сте инфицирани вирусом, иако (још увек) немате симптоме попут температуре, тест може бити позитиван.

9.„Ми смо имали страшан проблем, људи хоће да се тестирају тек онако… То што ћете ви имати високу температуру, што сте негде били, то не значи много. Зна се шта је запаљење плућа, осећај отежаног дисања, ти пацијенти тешко дишу, имају проблема са дисањем, то је већ друга прича. (...) Сама висока температура и чињеница да сте били негде или сте били у контакту са неким, не значи да вам треба доктор. У том случају ми препоручујемо самоизолацију (...) Два-три дана треба сачекати, у болницу се примају они који имају запаљење плућа. Ако немате запаљење плућа, седите кући и чекате да прође. И ако се нешто догађа јавите се доктору“.

У овом конфузном делу, Несторовић говори да не треба да зовете дежурне епидемиологе чим имате температуру, него да се јавите лекару тек ако температура потраје пар дана и имате отежано дисање. Чак је навео и да је саветовао један брачни пар који се вратио из Париза са високом температуром да провере крвну слику, а не да зову лекара.

Препорука људима да се јаве лекару тек ако имају отежано дисање и запаљење плућа је у супротности са званичним препорукама, а запаљење плућа је већ критичан моменат у коме је можда потребна и хоспитализација.

„Колико је познато вирус може узроковати благе симтпоме сличне грипу попут повишене температуре, кашља, отежаног дисања, болова у мишићима и умора. У тежим случајевима јавља се тешка упала плућа, синдром акутног отежаног дисања, сепса и септички шок који могу узроковати смрт пацијента“, наводи се на сајту цовид19.рс.

На овом сајту се наводи и шта треба да ради особа која има симптоме и сумња на инфекцију новим коронавирусом.

„Ако имате симптоме инфекције органа за дисање (повишена температура, кијавица, кашаљ, цурење из носа, отежано дисање или друго), одмах ставите маску преко уста и носа, појачајте хигијену руку, избегавајте контакте са другима (...) и позовите телефоном епидемиолога (...) од кога ћете добити упутства о даљем поступку. Потребно је да поступите у складу са добијеним упутствима“, пише ковид19.рс.

Не знамо да ли је Несторовић добро саветовао поменути брачни пар да не контактира лекара, али наше здравствене организације су јасне: ако сте се вратили из заражених подручја и имате симтпоме, јавите се одмах.

Батут наводи да се зараженим подручјима сматрају: провинција Хубеј у Кини, град Дегу у провинцији Гјонгсанг у Јужној Кореји, Иран, Италија, Швајцарска, Румунија, Шпанија, Немачка, Француска, Аустрија, Словенија и Грчка.

„Путнике који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, молимо да се јаве телефоном на број 0648945235 који је отворило Министарство здравља“, пише Батут.

Исто саветује и Министарство здравља. На сајту цовид19.рс могу се наћи и упутства шта да радите ако сумњате да сте заражени, као и ако сте били у контакту са зараженим и имате симптоме.

Телефонски бројеви су отворени за све, а због великог броја позива Министарство је увело и додатне линије.

Нигде на званичним сајтовима нема препоруке да не зовете лекаре ако имате „само температуру“.

Наиме, према упутствима за лекаре на сајту цовид19.рс, наводи се да ће лекар, у првом телефонском разговору са пацијентом да узме податке који су битни за даље праћење болести. У овом моменту су „најсумњивији“ они који су или путовали у заражена поручја или контактирали са неким ко је заражен, па ће такви пацијенти бити упућивани на тестирање. Код благих клиничких слика (температура нижа од 38 и кашаљ без отежаног дисања) биће преписана самоизолација и свакодневно јављање лекару.

10. „Ја бих волео да нико не умре, да поред Србије стоји нула, е то бих волео, јер то би за мене била сатисфакција да смо ми још увек бољи од свих других. Нажалост, сигурно ће неко умрети (...) али стварно бих волео овај пут да се покажемо. Ми смо нација једног Тесле, људи, једног Новака Ђоковића, ми смо нација која је један медицински феномен у свету, па нема нико бре то (...) Ми смо невероватна нација, је л знаш да имамо највећи број медаља по глави становника у свим спортовима? Је л си знао тај податак? Ми смо цареви, ја стварно мислим да смо ми цареви“.

Новинари нису успели да пронађу информације које би се односиле на збир свих медаља у свим националним спортовима икада и број по глави становника. Међутим, постоје подаци Међународног олимпијског комитета за медаље на Олимпијским играма, зимским и летњим, од 1896. до 2018. године.

Према тим подацима, Србија је на 69. месту са по медаљом на сваких 474.000 становника. Топ 5 места заузимају Лихтенштајн (медаља на сваких 3.647 становника), Норвешка, Финска, Шведска и Мађарска.

Саветовао пензионере да изађу напоље, ишао болестан на пијацу…

Током гостовања на Б92, Несторовић је направио и пар „гафова“ попут оног када је на самом почетку кризе саветовао женама да слободно иду у Милано у шопинг. Наиме, рекао је пензионерима да слободно прошетају, упркос томе што им је у моменту његовог гостовања било забрањено да напуштају своје станове након 10 сати ујутру.

„Нико не тражи од њих да се закопају, да се зацементирају у кућу, можете ви да изађете повремено на улицу, зашто да не, па не верујем да ће полиција да хапси пензионере“, рекао је Несторовић.

На то га је водитељ опоменуо: „Немојмо, ајде да будемо прецизни, да поштујемо ово…“

Такође, рекао је да је био прехлађен претходних дана, због чега је пар дана одлежао код куће, а онда је кроз смех додао да је „направио једну грешку у самоизолацији“.

„Пошто сам знао да немам корону изашао сам до пијаце у Обреновцу“, а на водитељево изненађено „ух, ух, ух, ух“, рекао је „Па ја не могу да живим без пијаце у Обреновцу“ и напоменуо да је то урадио јер није имао температуру већ је само био исцрпљен и малаксао.

Власт прећутала прве заражене због прикупљања потписа за изборе! Више о томе ОВДЕ!

Извор: raskrikavanje.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА