Најновије

БРИТАНСКИ ШПИЈУН ОТКРИО: Ми смо заташкали везе Трампа и Кремља

Влада Велике Британије прикрила је доказе о “вероватном утицају” руског председника Владимира Путина на америчког председника Доналда Трампа како би заштитила односе са Америком, изјавио је за “Гардијан” бивши британски шпијун.

Владимир Путин и Доналд Трамп (Фото: ria.ru)

Кристофер Стил, бивши агент обавештајне службе МИ6, известио је 2018. Комитет за обавештајне службе и безбедност (ИСЦ) у парламенту да је влада премијерке Терезе Меј занемарила доказе о Путиновим везама с Трампом.

Комитет одговоран за истрагу требало је да објави извештај прошле године, али је премијер Борис Џонсон одбио да то учини пре општих избора у децембру и он до данашњег дана није објављен.

Стил тврди да је влада Терезе Меј, у којој је Џонсон две године био министар спољних послова, гурнула под тепих тврдње о Трамповим везама с Русијом, преноси “Бизнис инсајдер”.

Он каже да је 2016, у години када је Трамп победио на општим изборима у САД, званичницима британске обавештајне службе поднео досије о Трамповим везама с Русијом, али да влада “није покренула истрагу на основу изнетих доказа”.

Стил, који је три године био задужен за Русију у МИ6, тврдње је изнео у о оквиру доказа које је поднео Комитету августа 2018. ради истраге о руском мешању у британску демократију, преноси “Гардијан”.

Стил каже да је влада Терезе Меј одлучила да не реагује на добијене информације како би заштитила блиске и дуготрајне односе са Сједињеним Државама.

- У овом случају, политички разлози превагнули су над националним интересима – рекао је Стил за “Гардијан” и додао да је британска влада направила “озбиљну грешку у одмеравању питања од стратешког значаја за нашу земљу”.

Према његовом мишљењу, “очекивани трговински споразум није смео да потисне у други план питања националне безбедности”.

Стил тврди да британска влада није била спремна да делује уколико би то имало “тешке политичке последице”, а као пример наводи наводно мешање Русије у британски референдум о Брегзиту 2016.

- Примери су извештавање о вероватном утицају Кремља на председника Трампа и његову породицу/администрацију и тврдње о руском учешћу у тајном финансирању референдума о Брегзиту – рекао је за “Гардијан”.

Иако је извештај ИСЦ завршен у октобру и достављен Борису Џонсону, није објавље ни шест месеци након општих избора, јер је влада сматрала да не може бити објављен док се не формира нови ИСЦ, што се није десило.

Прошле недеље, у писму, у које је Бизнис инсајдер имао увид, група посланика позвала је Џонсона да објави извештај, истичући да је шест месеци најдужи период који је икада био потребан за формирање ИСЦ. Чињеница да Џонсон није објавио извештај представља “непоштовање демократије”, а “даље блокирање објављивања извештаја о Русији је неодрживо”.

Пре општих избора прошле године, “Њујорк тајмс” је известио да Џонсонова влада није објавила извештај зато што открива “срамотне” везе између руске обавештајне службе и донатора Конзервативне партије.

Иначе, верује се да је управо Стил, аутор контроверзног досијеа о Доналду Трампу. Према његовом извештају који је републикански сенатор Џон Мекејн доставио ФБИ-ју, руски председник Владимир Путин најмање пет година контролише и помаже Доналду Трампу.

Досије садржи компромитујући материјал који је наводно прикупила руска Федерална служба безбедности (ФСБ) како би могла да уцењује Трампа.

Војска гранатирала положаје непријатеља у муњевитој акцији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА