Најновије

"ТЕМПИРАНЕ БОМБЕ" После Либана следећа катастрофа могла би бити у овим земљама! Две су европске! (ВИДЕО)

Разарајућа експлозија у Бејруту тмурно је подсећање на дубоко забрињавајућу чињеницу: хиљаде тона амонијум нитрата небезбедно смештених у градској луци није једино место на коме постоји опасност од спонтане детонације.

Бејрут, Либан (Фото: Јутјуб)

На Филипинима, у Украјини, Грузији, Либији и Гвинеји Бисау постоје опасне велике депоније муниције преостале из сукоба из прошлости и садашњости, од којих су неке опасно близу стамбених подручја.

Према швајцарској агенцији за праћење оружја, између 1979. и августа прошле године готово 30.000 људи у 101 држави је убијено или повређено услед непланираних експлозија на локацијама где је смештена муниција. Од 606 забележених инцидената, скоро три четвртине односило се на залихе у државном власништву.

Једна од најгорих експлозија догодила се 2012. године у Бразавилу у Републици Конго, у којој је настрадало више од 500 људи.

Сајмон Конвеј, виши директор британске непрофитне организације за уклањање мина "Хало Труст", каже да је први потребан корак тај да владе признају да су та складишта оружја небезбедна.

- Они их не сматрају проблемом док не експлодирају - каже он.

Следећи корак је привлачење људи са правом експертизом да се преселе складишта експлозива из стамбених насеља и затим униште.

- Често је на тим локацијама лоше обезбеђење и било би превише лако да нестану састојци који би се користили за ИЕД-у (импровизовану експлозивну направу) - каже Конвеј.

Па после Бејрута, где би данас људи требало да се забрину? Која су друга места која стручњаци за муницију сматрају потенцијалним "темпираним бомбама"?

Филипини

На зараслом острву препуном змија у заливу Манила налази се складиште пропадајуће америчке муниције која потиче из Другог светског рата. Запаљиве гранате, минобацачке бомбе и други пројектили расути су на поду бункера, а сандуци експлозива и горива наслагани су све до плафона.

"Хало Труст" процењује да на острву Кабаљо и на местима у близини има укупно 1,6 милиона експлозивних предмета - што је довољно, страхује се, да потенцијално уништи локални аеродром на Корегидору и што представља претњу бродовима у заливу Манила.

Конвеј, који је инспекцију терена спроводио са филипинском војском, каже да постоје два складишта која садрже 200.000 противавионских пројектила.

- Ако та складишта експлодирају, то би дефинитивно утицало на оближњи аеродром - каже он.

Постоји још муниције из Другог светског рата сачуване у морнаричкој бази близу главног града Маниле, где се, како каже он, опасно складиште поред савремене артиљерије.

Ужас због онога што се десило у бејрутској луци утицао је и на локалне власти на Филипинима. Већ у року од неколико дана, филипинска морнарица је позвала "Хало Труст" да разговара о томе како је најбоље безбедно одложити сву ову муницију.

Гвинеја-Бисау

Једно од подручја која највише забрињавају јесте западноафричка држава Гвинеја Бисау, где непозната количина авионских бомби из совјетског доба кородира у топлини и влази у неколико шупа, у близини насељених места.

Неке од бомби датирају из педесетих година прошлог века и сматрају се врло нестабилним. Место које највише брине налази се поред града Бафате са 22.500 становника.

Разговори с владом о безбедном уклањању овог оружја трају од 2005. године, али локална политика их је успорила. "Хало Труст" каже да су започели изградњу сигурнијих складишта, али досад ништа од оружја није уништено.

Либија

Либија је препуна оружја и муниције још од револуције 2011. године која је срушила режим Моамера Гадафија. Према процени УН-а, више од 200.000 тона муниције није евидентирано, и налази се изван владине контроле.

- Ове ствари се лако преносе у земље Сахела или негде другде - каже Конвеј.

Дана 6. маја ове године дошло је до почетне експлозије у складишту муниције изван града Мисрате, а уследили су дан даљњих експлозија док су ракете, пројектили и авионске бомбе експлодирали, разбацали шрапнеле по широком подручју и проузроковали непознат број жртава. "Хало" ради на томе да обезбеди преостала неексплодирана убојна средства.

Данас је једно од највећих брига велико складиште оружја из времена Гадафија у Миздаху, које је близу града са преко 20.000 људи. Они који покушавају да отклоне ове опасности не морају да се носе само са ограничењима које је проузроковао КОВИД-19, већ и са сталним опасностима услед либијског грађанског рата.

Украјина

Као и неколико бивших совјетских република, Украјина је има неколико депонија оружја од времена када је била део СССР-а.

У 2017. години две су експлодирале. Једна експлозија у источној Украјини разнела је огроман магацин ракета и артиљеријских граната, што је изазвало евакуацију више од 20.000 становника који живе у кругу од 10 км од депоније.

Касније исте године још једна експлозија у складишту са оружјем изазвала је џиновску ватрену лопту, видљиву са велике даљине, уништила процењених 32.000 тона муниције и послала пројектиле високо у небо.

И Казахстан и Узбекистан су такође имали непланиране експлозије на депонијама оружја.

Непризната република Абхазија

У августу 2017. године, непланирана експлозија у складишту на Црном мору, у којем се чувало више од 2.000 тона експлозивне муниције, послала је ракете и друге пројектиле у ваздух, који су слетели на земљу до 12 км удаљености.

"Хало Труст" је отада рашчистио то подручје у Абхазији, уништивши више од 90.000 предмета, али око трећине муниције тек треба да се обезбеди.

За све ове земље експлозија у либанској престоници је застрашујући подсетник шта се може догодити ако се небезбедно складишти нестабилни експлозивни материјал.

Стручњаци за муницију сада се надају да ће, уколико ишта позитивно може да изађе из трагедије у Бејруту, бити да се пробуди глобална свест и појачају позиви да ове залихе оружја и другог потенцијално опасног материјала буду боље обезбеђене или уништене на безбедан начин, пре него што буде касно.

Лајчак ће бацити Србији понуду на сто! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА