Најновије

КОМЕ СЕ СВЕ ПУТИН ЈАВНО ИЗВИНИО? Вучић није изолован случај

Британски BBC објавио је поводом извињења руског председника Владимира Путина српском председнику Александру Вучићу због поста Марија Захарове на Фејсбуку, да су таква јавна његова извињања реткост и подсећа на то коме се председник Русије до сада извинио и због чега.

Владимир Путин (Фото: Kremlin.ru)

BBC , тако, подсећа да се Путин 26. октобра 2002. године јавно извинио грађанима после напада на позориште Дубровка, где су чеченски екстремисти узели за таоце гледаоце мјузикла "Север-Исток", као и да је затражио опроштај од чланова породица жртава приликом акције снага безбедности.

Током напада коришћен је гас, а као резултат тровања, лоше организације превоза људи до болница и неефикасног и неблаговременог пружања помоћи, умрло је најмање 130 талаца, преноси BBC на српском.

Крајем јануара 2018. године, Путин се извинио и члановима руског олимпијског тима који су се припремали за Зимске олимпијске игре у Јужној Кореји, али тамо нису отишли.

Само 169 руских спортиста добило је дозволу да учествује на Играма, иако је Русија планирала да их буде 500, док су остали кажњени због допинг афере, истиче BBC .

Треће извињење које BBC наводи упућено је радницима из фабрике за прераду рибе на курилском острву Шикотан, који су се Путину у априлу 2016. пожалили да им руководство фабрике дугује плате.

Путин је одмах наложио државном тужиоцу да испита о чему је реч.

"Људима које сад видим у преносу желим да се извиним. Учинићемо све да им побољшамо ситуацију", рекао председник Русије.

Сат времена касније покренута је кривична истрага против директора фабрике у којој су радници били запослени, истиче BBC .

Исте те 2016. године Путин се извинио бирачима из Кингисепа, из лењинградске области, због тога што је Сергеј Наришкин, кога су они изабрали за представника, из државне Думе премештен за шефа Контраобаваштајне безбедносне службе.

Путин се тада извинио и Наришкину.

"Сергеје Ивановичу, сви знају да сте прошли мукотрпан пут у изборној кампањи и да нисте планирали да дате оставку на посланицки мандат. Зато желим да се извиним вама и вашим гласачима, који су вам исказали велико поверење", рекао је Путин.

У јануару 2007. године, током састанка с немачком канцеларком Ангелом Меркел у Сочију, Путинов пас Кони ушетао је у салу, што је уплашило Меркелову.

Девет година касније, како наводи BBC , Путин се присетио тог догађаја у интервјуу за немачки магазин Билд, рекавши да није ни приметио да се Ангела Меркел уплашила пса.

"Не, наравно. Нисам то тако схватио. Напротив, желео сам да јој угодим, да јој покажем мог пса. Касније сам јој објаснио и извинио сам јој се", рекао је Путин.

Такође, 4. септембра 2013. године, Путин је, обраћајући се становницима руског Далеког истока погођеног поплавама, упутио извињење људима који су се нашли у таквој ситуацији.

Он је рекао да је морао да се извини јер су људи имали проблема на местима за евакуацију, а затражио је опроштај и за остале представнике власти.

Путин се 7. октобра 2012. године у програму Централне телевизије на НТВ извинио због непријатности коју Московљани доживљавају због затворених саобрацахјница када пролази колона с његовим аутомобилом и пратњом.

Тада је обећао и да ће "мерцедес" заменити лимузином домаћег произвођача, што је касније и урадио.

У фебруару исте године Путин, који је тада био премијер и поново се кандидовао за председника, унапред се извинио Московљанима који су морали да истрпе блокаду улица због митинга који је организован на брду Поклоња њему у част.

Такође, почетком марта 2012. године, Путин се извинио због случаја групе Пуси Рајот ( Pusy Riot ), чије су чланице ушле у храм Христа спаситеља у Москви и тамо имале музички перформанс.

"Ако су нарушили црквени ред, онда се ја извињавам верницима и свештенству. Надам се да се тако нешто неће поновити", рекао је тада Путин.

BBC наводи и да се 28. септембра 2011. године Путин извинио ауторима детективских прича, јер је њихов рад раније назвао "лаким штивом", као и да се почетком јула 2017. извинио јапанском премијеру Шинзоу Абеу што је морао да га чека сат времена током самита Г20 у Хамбургу.

Путин се оправдао да је морао да продужи састанак са америчким председником Доналдом Трампом, што је био њихов први сусрет.

Извинио се Абеу и у сопствено име и у име Трампа, додаје BBC .

Како Украјина планира да нападне Крим, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА