Најновије

ПРОЦЕЊЕНА ШТЕТА! Разорна експлозија у Бејруту оставила пустош, уништене куће, школе и болнице!

Либанска војска саопштила је у суботу да је завршила рашчишћавање и процену штете у бејрутским четвртима уништеним у експлозији почетком августа, рекавши да је пописала 85.744 оштећене "јединице", међу којима куће, болнице и школе.

Експлозија у Бејруту (Фото: Јутјуб)

Трагична експлозија догодила се 4. августа у луци у главном граду Либана при чему је погинуло 190 и повређено 6.500 људи, а 300.000 је остало без крова над главом.

Војска уједно додаје да и даље трага за девет особа које се воде као нестале, међу њима петоро Сиријаца, троје Либанаца и Египћанин.

Што се тиче штете, наводи да су "пописане 85.744 оштећене јединице", што обухвата појединачне просторије (60.818 станова и 962 ресторана) те веће зграде (19.115 установа и трговачких друштава, 12 болница и 82 школске установе).

Уништене и зграде под заштитом

Ту је и 1.137 археолошких локација, то јест зграда које су под заштитом или су везане уз локалну традицију.

Војска је израчунала да је сломљено 550.000 квадратних метара стакла и оштећено више од 108.000 унутрашњих врата.

Нема додатне истраге

Овај преглед ситауције је "довољан и донатори не морају да спроводе додатну истрагу", рекао је војни званичник на конференцији за новинаре у Бејруту.

Након експлозије хуманитарна помоћ је стизала из целог света, а у посету су дошли и многи страни челници, посебно француски председник Емануел Макрон који је Либан посетио 6. и 31. августа.

Помоћ Либану

Под покровитељством Француске и УН-овим већ је 9. августа одржана међународна конференција за помоћ Либану на којој су се учесници обвезали да ће директно издвојити више од 250 милиона евра за либански народ, поред државних установа које оптужују за корупцију.

Поводом своје друге посете, Макрон је најавио да ће да организује још једну донаторску конференцију крајем октобра у Паризу.

Овако је Трећи ракетни дивизион ВС неутралисао циљеве ватром из ракетног система Панцир С1! Више о томе ОВДЕ.

Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА